Klant aan het woord:

Marco van Doremalen

InnovatieInno-FeedMVOCoppens ContactMedewerkersGeschiedenis

Brijvoeders; een duurzaam alternatief

Jaarlijks wordt ongeveer 5 miljoen ton reststromen uit de levensmiddelenindustrie verwerkt in vochtrijke voeders. Varkens, kringloopdieren bij uitstek, nemen meer dan de helft hiervan voor hun rekening en dragen daarmee bij aan een circulaire economie.

Marco van Doremalen uit Oijen is klant van Coppens Diervoeding en voert zijn 5000 vleesvarkens voor 50% met bijproducten. De andere helft wordt aangevuld met aanvullend voer. Hij kocht in 2010 twee grote stallen in Teeffelen, die Marco in 2012 uitbreidde met een nieuwe stal. We spraken met Marco over zijn ervaring met het voer.

Wat zijn de voordelen van brijvoer?

“Toen ik de stallen kocht, kregen de varkens al brijvoer. Het was voor mij daarom een logische keuze om daarmee door te gaan. Brijvoer heeft veel voordelen: je kan het makkelijker doorvoeren in de zomer en varkens starten makkelijker op. Ook als ze niet fit zijn. Je moet natuurlijk wel een goede voerinstallatie hebben, maar als dat loopt heb je er geen omkijken naar.”

Zijn er ook nadelen?

“Het voeren van brijvoer was in het verleden financieel interessant. Het verschil wordt echter steeds minder ten opzichte van droogvoer. Je hoort wel eens over problemen met de installatie, maar ik ervaar dat zelf niet zo. Je moet alleen niet zelf gaan klussen, een goede monteur inschakelen is belangrijk. Een nadeel vind ik dat je een behoorlijke mestproductie hebt waarover je volledig moet afrekenen. Ergens is dat gek, omdat we door de inzet van brijvoer juist bijdragen aan een circulaire landbouw. Afvalstromen uit de foodsector worden door onze varkens verwerkt.”

Zijn overheidsmaatregelen kansen of bedreigingen?

“Er worden tegenwoordig door de overheid steeds strengere eisen gesteld op het gebied van bijvoorbeeld de stikstofuitstoot. Onze sector staat behoorlijk in de picture wat dat betreft. De veestapel moet krimpen, daar waar voorheen juist groei werd gestimuleerd. Dat is natuurlijk best krom. Maar tijden veranderen en ook varkenhouders moeten daarin mee. Dat kan door creatief te denken in de vorm van alternatieven en extra inkomstenbronnen. Een boerderijwinkel is daarvan altijd een mooi voorbeeld. Mensen moeten altijd blijven eten, maar als varkenshouder moeten we ons aanpassen aan de situatie en ons hard maken voor ons bestaansrecht.”

Hoe kijk je aan tegen duurzaamheid?

“Ik zie wel in dat er iets moet gebeuren als we de wereld ook voor onze kinderen leefbaar willen achterlaten. Thuis doen we dat uiteraard door eenvoudige dingen zoals het scheiden van afval, maar ook binnen mijn bedrijf probeer ik daar een bijdrage aan te leveren. Niet alleen door het gebruik van brijvoer waarmee reststromen worden opgevoerd, maar ook door het plaatsen van 2600 zonnepanelen op het dak van de stal.”

 

Wil je meer weten over hoe Coppens Diervoeding bijdraagt aan een duurzame veehouderij?

Lees dan ons magazine: 

Magazine Duurzaamheid & Innovatie

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden