Klant aan het woord:

Karin Perdaems

InnovatieInno-FeedMVOCoppens ContactMedewerkersGeschiedenis

Streven naar kringloop binnen het bedrijf

MKP Agro in Lelystad van Karin Perdaems en Mark Knipscheer bestaat uit veel verschillende takken. Naast 41.000 scharrelvleeskuikens, een akkerbouwbedrijf en een caravanstalling heeft MKP Agro een boerderijwinkel en verkoopautomaten met eigen producten. Centraal binnen de manier van werken in het bedrijf staan kringlooplandbouw, boerderijeducatie, vernieuwingen, uitdagingen, darmen bodemgezondheid en creativiteit. 

Wat doen jullie op het gebied van duurzaamheid?

“We hebben in 2010 een duurzame stal gebouwd. Inclusief een warmtepomp, vloerverwarming en -koeling en daglicht. We gebruiken nauwelijks propaan, sinds twee jaar liggen er bovendien zonnepanelen op het dak en we rijden met een elektrische heftruck. Daarnaast hebben we gekozen voor het Wattersysteem dat via zoutelektrolyse van water een desinfectiemiddel maakt. We gebruiken dit om de stallen te reinigen en te gassen. We doen zelfs een klein beetje door het drinkwater van de vleeskuikens om de bacteriedruk mooi laag te houden. Het zout in het water is volledig afbreekbaar waardoor we het met een gerust hart op het land kunnen aanbrengen. Ook het houtvezel vormt samen met de mest een goede aanvulling op het land, dat overigens met een ecoploeg wordt geploegd zodat de biodiversiteit optimaal blijft. De vleeskuikens krijgen de tarwe en veldbonen van ons eigen land. Alles op ons bedrijf hangt op deze  manier aan elkaar. En precies dát is de kringloop waar we naar op zoek zijn. Alle keuzes moeten goed zijn voor de kuikens én voor de grond, maar ook voor de omgeving en de consument. We verkopen een gedeelte van onze eigen producten in de boerderijwinkel direct aan de consument. Zo blijft de keten kort.”

Wat vind je van de toenemende eisen vanuit overheid?

“Er komen steeds meer regels bij en persoonlijk vind ik wel dat sommige wetten lang aanblijven zonder dat ze worden aangepast aan de huidige ontwikkelingen. Zoals de mestwet. Bovendien zijn ze niet altijd praktisch en getoetst in de praktijk. Een mooi voorbeeld is de wintervoedselakker waar we in een collectief aan deelnemen. Het is met het oog op de biodiversiteit goed om af en toe een stukje te maaien. De regels stellen echter dat er niet gemaaid mag worden, en dat wordt dan gehandhaafd. We willen iets doen voor de biodiversiteit, maar de starre regels zijn leidend. Soms schieten regels hun doel voorbij.”

Hebben jullie altijd een voorliefde gehad voor duurzaamheid?

“We zijn allebei van huis uit akkerbouwer en hebben altijd het belang gezien van grond. Landbouw is altijd duurzaam; grond moet worden doorgegeven aan de volgende generatie en daarom moet je er goed voor zorgen en zuinig op zijn. De interesse voor duurzaamheid is eigenlijk in 2000 extra aangewakkerd door het project Veldleeuwerik. Hierdoor zijn we gaan nadenken over onderwerpen als duurzaamheid, bodemgezondheid, natuur, waterverbruik, lokale economie en hoe we dit alleskunnen toepassen op ons bedrijf.”

Hoe zien jullie duurzaamheid?

“Het is niet alleen het water- of elektragebruik maar een totaalplaatje. Alles hangt met elkaar samen en daarvan zijn we ons erg bewust. Het is niet alleen ‘ik wil een goede kip krijgen’ maar het is alles eromheen. Alles wat je kunt bijdragen om het totaalplaatje in balans te houden, moet je doen. Als we de wereld minder vervuilen, kunnen wij en de generaties na ons er langer mee doen.”

Hoe zien jullie de toekomst?

“We zijn op dit moment ook met geldkringlopen bezig en denken na over energieopslag. Alhoewel dat misschien nog net iets te vroeg is. Het is ook niet alleen een groene gedachte: we willen ook stabiliteit en zo min mogelijk risico’s in de bedrijfsvoering. Daarom willen we zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn en hebben we destijds bijvoorbeeld gekozen voor de warmtepomp. Dit in verband met de ontwikkelingen op het gebied van aardgas.”

Welke boodschap zou je andere pluimveehouders mee willen geven? 

“Alles wat je niet vervuilt, hoef je ook niet schoon te maken. Dus laten we met elkaar zuinig zijn op de wereld om ons heen. Duurzaam handelen doe je omdat je dat zelf zo voelt, niet omdat iedereen dat zo doet of voor subsidies. Daarnaast is plezier in je werk het allerbelangrijkste. Doe vooral dingen die je leuk vindt!”

 

 

Wil je meer weten over hoe Coppens Diervoeding bijdraagt aan een duurzame veehouderij?

Lees dan ons magazine: 

Magazine Duurzaamheid & Innovatie

 

 

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden