Op de hoogte blijven

NieuwsarchiefAgenda

Bedrijfsreportage Jerry en Monique van der Gun

Publicatiedatum: 16-05-2019

Toen Jerry in 1992 op het bedrijf van zijn vader begon, telde het bedrijf 100.000 vleeskuikens. Inmiddels is het uitgegroeid naar 168.000 vleeskuikenplaatsen en zijn er nog plannen voor uitbreiding.

Jerry: “Vanaf 2012 zijn we gestart met het vervangen van de oude stallen. Momenteel zijn we de laatste stal aan het bouwen. Het hele bedrijf is nu strak en opgeruimd. We hebben de stallen zo ingericht dat we klaar zijn voor alle concepten. We hebben dus multifunctionele stallen en kunnen alle kanten op.”

Enrichment concept

Jerry: “Enkele rondes geleden zijn we overgestapt op het Enrichment concept. Er was vraag naar deze kuikens én het levert extra’s op, omdat we ook iets extra’s doen. Zo zijn de stallen allemaal voorzien van daglicht en speeltjes in de vorm van kettinkjes aan de drinklijnen. De zitstokken zijn zo gemaakt, dat we ze ook kunnen gebruiken om broedlades op te leggen. Tot nu toe bevalt het concept goed, het loopt lekker en als het lekker loopt komt de rest vanzelf.”

Eieren uitbroeden in de stal

“We waren nieuwsgierig naar het uitbroeden van de kuikens in de stal en zijn daar drie jaar geleden mee begonnen,” vervolgt Monique. “Sindsdien broeden we de eieren in de stal uit. Om het verschil goed aan te kunnen tonen, hebben we een tijd geleden in één stal de kuikens uitgebroed en in een andere stal eendagskuikens laten komen. Het verschil was duidelijk: Kuikens die in de stal uitkomen zijn rustiger, zitten meteen verspreid over de hele stal en hebben een voorsprong op de gebrachte kuikens. Je wint bijna een dag omdat de kuikens eerder aan het eten zijn. Bovendien hebben we sinds het uitbroeden in de stal geen enterokokken. Afgelopen ronde zijn we in een stal overgestapt op het Nestborn concept, waarbij de eieren op de grond worden uitgebroed. Ook dat werkt erg goed. Ik ben tijdens het uitbroeden vaak met een thermometer in de stal te vinden om de schaaltemperatuur te meten en na uitkomst de kuikentemperatuur. We willen zeker weten dat het allemaal goed gaat.”

Opvang kuikens

“Aan het begin van de ronde zorgen we ervoor dat het kuikenpapier en de pannen goed gevuld zijn met startvoer zodat ze aan de gang kunnen. De eerste dagen zetten we de kuikens acht tot tien uur donker. Na vijf à zes dagen is het nog zes uur donker en vanaf drie weken gaan we naar vier uur donker. Hierdoor krijg je rust in de tent. Het blijkt dat de kuikens er positief op reageren. Door deze manier van werken wordt de capaciteit van de krop en de maag optimaal ontwikkeld. De Ross kuikens kunnen zo makkelijk veel voer opnemen en goed groeien,” lacht Jerry.

Ambitieus met technische resultaten

Monique: “We hebben er een hekel aan als een ronde niet goed loopt. Dan moet de oorzaak gevonden én opgelost worden. Zo hebben we wel een jaar moeten sleutelen om het klimaat precies ingesteld te krijgen zoals we wilden. Dat leverde echt wel nachtmerries op, maar nu is alles gefi netuned en werkt het heel goed. De grote lijnen op ons bedrijf zijn goed. De basis voor topprestaties ligt er. De details optimaliseren we echter iedere ronde weer. We focussen ons daarom op de kuikens. We hebben geen neventakken en zijn veel in de stal. We willen graag in de top van de vleeskuikenklanten van Coppens mee draaien.”

Antibiotica vrij

“De gezondheidsstatus van ons bedrijf is goed en we doen er alles aan om dit zo te houden. Zo hebben we bijvoorbeeld gekozen voor luzernebaaltjes, omdat dit de veiligste keuze is. Ook besteden we zeer veel aandacht aan het reinigen en ontsmetten van de stallen. Dit is super belangrijk ook al wonen we in een pluimveearm gebied. We gebruiken op ons bedrijf al een aantal jaar geen antibiotica meer. Dit wordt door onze slachterij goed beloond met een antibioticavrij-toeslag. Ons doel is om onder de 1.10 te draaien zonder antibiotica.”

Snel schakelen

“Waarom we voor Coppens hebben gekozen? Het moet goed lopen en vervolgens ook in de portemonnee lekker aanvoelen. Bovendien hou ik van duidelijkheid en transparantie. Als er een belofte wordt gedaan, dan moet het ook gebeuren. Er moet snel geschakeld kunnen worden als er iets is. En dat gebeurd ook,” besluit Jerry.

 

Lees ook de andere artikelen van Coppens Contact:

Coppens Contact

 

 


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht  

Vacature

Interesse in een uitdagende baan in een boeiende organisatie met uitstekende arbeidsvoorwaarden? Bekijk dan onze vacatures:

Vacatures

 

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

    * verplichte velden