Op de hoogte blijven

NieuwsarchiefAgenda

Fotoreportage nieuwe zeugenstal

Publicatiedatum: 18-04-2019

Familie Verberne heeft onlangs hun nieuwe dragende zeugenstal in gebruik genomen. Voordat de zeugen de stal mochten betreden, hebben wij nog een paar mooie foto’s kunnen maken van deze gloednieuwe stal.

Werkzaamheden

Een dag voor de komst van de zeugen werd er nog druk gewerkt aan de laatste details. De bouw van de stal heeft ongeveer vijf maanden geduurd. De ruwbouw is door een aannemer geplaatst, maar de inrichting is hoofdzakelijk zelf uitgevoerd.

Een aantal zeugen waren tijdens de bouw tijdelijk in een huurstal ondergebracht.

Buitenzijde

Door gebruik te maken van een houten gevelbekleding en het gebruik van een moderne steen is de buitenzijde op fraaie wijze afgewerkt.

Er is een hygiëne sluis met kantine en kantoortje aanwezig. Vanuit deze ruimte kom je via een centrale gang bij alle afdelingen van zowel de huidige stal als de nieuwe stal.

Luchtwasser

De luchtwasser is prominent aanwezig in de nieuwe stal. Opvallend zijn de ‘gaten’ aan de bovenzijde van de luchtwasser. Op advies van Marcel van Zeeland, adviseur Coppens Diervoeding, zijn deze aangebracht. Hierdoor is de luchtinlaat optimaal en gelijkmatig verdeeld door de hele stal.

Luchtinlaat

Aan de voor en achterkant van de stal is de luchtinlaat. Deze luchtinlaat is volledig berekend op zowel de dragende zeugenstal als de kraamstal. Via luchtinlaatventielen komt de verse lucht binnen in de dragende zeugenstal.

Drinkbakken

Door de gehele stal zijn er verschillende drinkpunten gemaakt. Deze drinkpunten hebben een opvangbak waardoor verspilling voorkomen wordt.

Hekwerk

De gehele ruimte is door middel van hekwerken op verschillende manieren in te delen. Hierdoor zijn er verschillende groepsgroottes mogelijk en kunnen er indien nodig dieren tijdelijk apart gehuisvest worden. Het hekwerk hebben ze zelf gemaakt.

Separatie boxen

Op vier plekken in de stal is er met het hekwerk rekening gehouden om een individuele zeug tijdelijk apart te huisvesten binnen de groep. Op die wijze kan een zeug extra zorg of aandacht krijgen zonder dat deze de groep hoeft te verlaten.

Daglicht

Op de foto’s is duidelijk te zien dat er veel daglicht aanwezig is. Aan de buitenzijde van de stal zijn op ongeveer twee meter hoogte, grote ramen geplaatst hiervoor.

Verlichting

Naast het vele daglicht is er ook voldoende ledverlichting aanwezig. Deze zijn op een gemakkelijke hoogte opgehangen. De ledlampen zijn individueel los te koppelen waardoor ze simpel te vervangen zijn.

Voertrog

Het laatste opvallende detail in de stal is de afwezigheid van voertroggen. Via de dosator valt het voer voor de zeug rechtstreeks op de dichte vloer. Om alle zeugen een gelijke kans te geven om te eten van de vloer zijn er door middel van het hekwerk individuele voerplaatsen gecreëerd.

Coppens Diervoeding wenst familie Verberne veel succes en werkplezier met het in gebruik nemen van de nieuwe zeugenstal.


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht