Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

900 gram extra groei met XL korrel

Publicatiedatum: 30-07-2015

Onlangs heeft Coppens Diervoeding in samenwerking met Wageningen Universiteit onderzoek verricht naar de effecten van de Baby Big XL in het kraamhok ten opzichte van een kleine prestarter.

In dit onderzoek zijn 40 tomen biggen gevolgd. Een groep biggen kreeg de XL brok als prestarter. De andere groep kreeg een prestarter van een kleine diameter. De samenstelling van de beide voeders was gelijk. De biggen kregen deze voeders van dag 3 tot 21. Daarna kregen alle biggen hetzelfde speenvoer.
Aan de voeders werd ook een kleur marker toegevoegd, zodat op verschillende momenten bepaald kon worden of een big in het kraamhok al vast voer at.

Wederom bleek de XL korrel een positieve invloed te hebben:

  • Biggen met de XL korrel begonnen eerder met het opnemen van vast voer
  • Ook namen deze biggen een grotere hoeveelheid voer op; 2.31 kg versus 1.24 kg per toom.
  • Het gewicht van de biggen lag op 63 dagen 900 gram hoger bij biggen die de eerste 21 dagen XL brok gegeten hadden.
  • Door de marker in het voer, welke vervolgens in de mest terecht kwam, is aangetoond dat de dieren de XL brok ook werkelijk opnamen en dat deze niet verspild werd.

Het percentage biggen dat goed of gemiddeld voer op neemt is hoger in de groep biggen die XL korrels gevoerd kreeg dan in de controlegroep met een kleine prestarter.

Wilt u meer weten over de XL korrel? Neem dan contact op met een van onze sectoradviseurs. Of bekijk de Baby Big XL pagina op onze website met animatiefilmpjes.

 


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht