Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

Bedrijfsreportage Mondelaers-Verhoeven

Publicatiedatum: 21-12-2018

Ils Verhoeven en Johny Mondelaers hebben samen tien vleeskuikenstallen op vier verschillende locaties. Om al het werk gedaan te krijgen is een strakke planning noodzakelijk. Het houden van kuikens hebben ze echter goed in de vingers, gezien de super resultaten die ze draaien.

Vier locaties

“In 1997 zijn we begonnen met het houden van 42.000 kuikens in Kwaadmechelen. In 1999 hebben we een bedrijf in Lommel bijgekocht,” vertelt Ils. “Na een uitbreiding in 2012 houden we daar in totaal 115.000 kuikens. Tussendoor hebben we in 2008 in Meerhout een kleine stal in gebruik genomen met 10.500 kuikenplaatsen. In 2015 konden we een stal in Mol overnemen voor 43.000 kuikens.” “De stallen zijn allemaal anders ingericht; een stal heeft bijvoorbeeld nog drinktorens, sommigen hebben lengteventilatie en anderen weer nokventilatie. Toch werken ze eigenlijk allemaal goed,” vertelt Johny. “Als het ergens niet goed draait met bijvoorbeeld de ventilatie, dan doen we er alles aan om het weer in orde te krijgen. Je ziet het direct terug in de verdiensten als er iets misloopt in de stal. Bovendien werkt het dan niet plezant en dat zijn we niet gewend.”

Strakke planning

Ils: “Goed plannen is vooral belangrijk als je werkt met meerdere locaties. De kuikens hebben op iedere locatie een andere leeftijd. We zijn dus bijna iedere week ergens kuikens aan het uit- of wegladen. Het reinigen en ontsmetten van de stallen doen we zelf. We zorgen ervoor dat we iedere dag alle kuikens hebben gezien. We controleren ieder een helft van de stal en werken dan naar elkaar toe. We zijn een team. We bespreken altijd hoe het draait op de verschillende locaties. Gelukkig wonen mijn vader, schoonvader en buurman Dré vlakbij de stallen welke verder van ons huisadres af liggen. Zij nemen regelmatig een kijkje in de stallen om te zien of alles goed loopt.” Inzet diernutritionisten “Goed voer en een droge stal vinden we heel belangrijk,” legt Johny uit. “Dan is het makkelijker én plezieriger om door de stallen te lopen, de kuikens zijn schoner en de slachtkwaliteit is beter. De nutritionisten bij Coppens zorgen hier voor. Als er iets speelt in onze stallen dan zijn ze direct aanwezig. Zelfs in deze hete zomer hebben ze topvoer geleverd. We hebben ondanks de hitte goede gewichten geladen en geen voederconversie verhoging gehad.”

Top jaar

“Op de twee grote bedrijven voeren we zelf tarwe bij en bestellen we TarCo mengvoeders bij Coppens. Op de andere twee bedrijven voeren we de volledige StruCo voeders. Op alle bedrijven draait het erg goed. Het afgelopen jaar is zelfs een top jaar geweest,” vertelt Ils.

Samenwerking

Johny: “We werken nauw samen met onze voerleverancier en kuikenbroederij. We vinden het belangrijk om naar elkaar te luisteren. Daar leer je veel van. De dierenarts hoeft steeds minder op ons bedrijf te komen. Vaak levert hij alleen maar de entstoffen. De dierenartskosten waren in 2017 gemiddeld 3 cent per opgezet kuiken. Dit is inclusief entstoffen en voedingssupplementen. We geven in het begin calcium bij voor de beenderen en leverstimulatie, zodat er minder levers worden afgekeurd.”

Opzetmanagement

“We zorgen ervoor dat de stallen goed warm zijn en dat de waterleidingen doorgespoeld zijn voordat de kuikens komen. We leggen altijd drie banen met kuikenpapier in de stallen. Hierop verdelen we wel 40 gram voer per kuiken. In de eerste drie dagen is het belangrijk dat de kuikens niet hoeven te zoeken naar het voer. Op die manier creëren we uniforme kuikens en goede resultaten. Bij opzet blijft het licht de hele dag aan, zodat de kuikens het voer goed kunnen opnemen en kunnen drinken. Op dag twee is het een uur of vier à vijf donker zodat de kuikens rust krijgen. Dit doen we een paar dagen. In de vorige ronde hadden we in een stal maar één procent uitval. Dat is pas plezierig werken,” besluiten Ils en Johny eensgezind.


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht  

Vacature

Interesse in een uitdagende baan in een boeiende organisatie met uitstekende arbeidsvoorwaarden? Bekijk dan onze vacatures:

Vacatures

 

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

    * verplichte velden