Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

Bedrijfsreportage Roel en Riëtte Dijkmans

Publicatiedatum: 03-01-2018

In november heeft vleeskuikenbedrijf DijKoo v.o.f. een open dag gehouden in hun nieuwe vleeskuikenstal. Het is het bedrijf van Riëtte Dijkmans-Koolen en haar zoon Roel Dijkmans. Riëtte heeft in 1986 het bedrijf van haar ouders overgenomen en heeft dit samen met haar man Gerrit uitgebreid naar 140.000 kuikens. Helaas is Gerrit in 2005 overleden en heeft Riëtte het bedrijf alleen voortgezet. In 2012 hebben ze een nieuwe stal gezet. Vanaf die tijd werkt Roel, eerst parttime en sinds 2016 fulltime, mee op het bedrijf. Riëtte en Roel houden nu 175.500 kuikens verdeeld over vijf stallen.

Hagelstorm

“Tijdens de hagelstorm op 23 juni 2016 kregen we de volle laag,” vertelt Riëtte. “Met als gevolg dat alle daken op ons bedrijf stuk waren. Gelukkig hebben we altijd op safe gespeeld en waren we goed verzekerd. Ook tegen hagelschade. Van het geld van de verzekering konden we alle golfplaten, kokers en roldeuren vervangen. De oudste stal was zo erg getroffen, dat we besloten hebben deze te slopen en vervroegd een nieuwe stal te bouwen. We hebben gekozen voor een stal met een lessenaars dak, zodat er in de toekomst nog een andere stal tegenaan gebouwd kan worden.”

Enrichment concept

Riëtte: “Slachterij de Kuikenaer hoorde dat we alle daken moesten vervangen en gaf ons als tip om de stallen te voorzien van dakramen. Door te zorgen voor daglicht, konden we deelnemen aan het Enrichment concept van McDonalds. In dit concept kun je reguliere kuikens houden, met enkele extra welzijnseisen. Er dienen strobalen, speeltjes en zitstokken aanwezig te zijn in de stal en er moet voldoende daglicht binnen komen. We kunnen 42 kg per m2 houden, mogen uitladen en kunnen zware kuikens tot 2800-2900 gram afleveren. We hebben inmiddels drie ronden gedraaid voor dit concept. Meedoen was voor ons aantrekkelijk. Het zorgen voor daglicht is de duurste aanpassing, maar in verband met de hagelschade herstellingen hebben we dit kunnen beperken. Wij zijn bij Coppens Diervoeding de eerste vleeskuikenklant die meedoet aan het Enrichment concept. Ze moesten wel de nodige aanpassingen doen aan hun productieproces, omdat McDonalds specifieke voereisen hanteert.”

Deens klimaatsysteem

Roel: “De stalcomputer is afkomstig van het Deense bedrijf DACS Climate Solution. Onze dierenarts Johan van Erum attendeerde ons op dit bedrijf, toen we in 2012 de stal aan het bouwen waren. Wij zijn nog steeds een van de weinige vleeskuikenbedrijven in Nederland die met DACS samenwerken, maar het bevalt ons erg goed. Technisch gezien is samenwerken met een Deens bedrijf nog nooit een probleem geweest. Ze kunnen alles op afstand mee besturen en aanpassen. We moeten wel altijd in het Engels communiceren, maar ook dat went. De stalcomputer regelt ventilatie, licht, voer, water en registreert diverse zaken. Als we ooit nog naar een stal met uitloop willen overschakelen, dan kan dat met dit systeem. De warmtewisselaar en het systeem van DACS werken namelijk beide met gelijke druk in de stal. Met DACS creëren we een ideale luchtstroming als de kuikens wat ouder zijn. De eerste weken zal de ventilatie gedaan worden door de warmtewisselaars, waarna DACS zal bijschakelen. Met de energiezuinige frequentieregelaars op beide systemen kunnen we alles precies regelen.”

Voor kuikens gekozen

Riëtte: “Roel heeft zelf de keuze gehad om in het bedrijf te komen. Hij is acht jaar engineer geweest en ontwierp elektrische installaties in de industrie. Hij heeft zelf gekozen voor het pluimveebedrijf.” Roel: “Ik heb een tijd lang beiden gedaan, maar dat was niet meer te combineren. Ik had een werkweek van 32 uur bij mijn werkgever en werkte dan soms ook nog eens 32 uur op ons eigen bedrijf. Dat ging niet meer. Dus heb ik een keuze moeten maken.”

Taakverdeling

Het verzorgen van de kuikens doen Roel en Riëtte in principe samen, maar het afgelopen jaar heeft Roel vooral de hagelschade reparaties, de bouw van de stal en het ombouwen naar het enrichment concept op zich genomen. Waardoor het verzorgen van de kuikens met name door Riëtte werd gedaan. Roel neemt het onderhoud voor zijn rekening. De administratie wordt verzorgd door Riëtte. Zo vullen ze elkaar aan.

Klaar voor de toekomst

“De nieuwe stal voldoet aan de nieuwste normen van ‘Brabant’ van 2022. Een stal gaan we nog vervangen en de andere stallen moeten nog aangepast worden. We blijven dus nog wel even bezig. Ik ben er in ieder geval heel erg blij mee dat Roel voor de kuikens heeft gekozen,” besluit Riëtte.


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht