Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

Bedrijfsreportage Wim van Rooij, Venhorst

Publicatiedatum: 20-05-2019

Wim van Rooij heeft in Venhorst een vleesvarkensbedrijf met 3.000 vleesvarkens. Het loopt allemaal prima op zijn bedrijf, maar er zijn zeker verbeteringen mogelijk. Wim staat open voor veranderingen en heeft in de afgelopen periode dan ook het nodige, met succes, aangepast om zijn resultaten te verbeteren.

Grote groepen opgesplitst

“Een van de grootste veranderingen was het opsplitsen van de grote groepen met 260 vleesvarkens naar vier kleinere groepen van 65 dieren. Dit was nodig omdat veel vleesvarkens de gewenste groei niet konden halen,” vertelt Wim. “De Optisort weegunits, waar de varkens doorheen moesten voordat ze konden vreten, waren niet optimaal voor de grote groepen. Mede doordat de zware varkens voor de ingang gingen liggen. We hebben van alles geprobeerd om ervoor te zorgen dat alle varkens goed konden vreten, maar dat lukte niet voldoende. Twee jaar geleden heb ik de knoop doorgehakt.”

Weegunits verkocht

“Ik heb destijds de weegunits verkocht en de hokinrichting aangepast. De voerbakken heb ik bijvoorbeeld een kwartslag gedraaid, zodat de groepen door de bakken worden gescheiden,” vervolgt Wim. “Ik ben erg te spreken over deze veranderingen. Het is wel jammer dat we nu minder informatie over de gewichten per vleesvarken hebben, maar de resultaten zijn verbeterd en dat telt.”

Vier fasen voedering

“Ik pas een vier fasen voedering toe. Met het Spotmix voersysteem wordt op dit moment 25 keer per dag een portie droogvoer naar de afdelingen geblazen. Vlak voordat dit voer de afdeling in komt, wordt het gemengd met water en komt het als brij in de trog. De voerschema’s kunnen goed verwerkt worden met dit voersysteem en de overschakelingen gaan probleemloos. Ik kan op elk moment van de dag per ventiel zien wat de voergift is. Als ik een afwijking zie in de voergift, ga ik meteen op zoek naar de oorzaak. De varkens hebben zo de hele dag beschikking over het voer, waardoor er weinig onrust is in de stal.”

PIA problemen opgelost

“Coppens is als voerleverancier bij me binnengekomen omdat we te veel problemen hadden met PIA. We kregen dit niet onder controle. Gelukkig is dit probleem inmiddels wel opgelost en is het uitvalspercentage een stuk verbeterd. Het werkt nu een stuk prettiger. Het oplossen van PIA was dan ook mijn eerste doelstelling met Coppens.

Voor de komende periode hebben we nieuwe haalbare doelstellingen afgesproken. Ik wil graag de groei en de voederconversie verbeteren en de uitval verder verminderen. We leggen de focus op een bepaald onderwerp en werken daar dan stap voor stap naar toe. De adviseurs van Coppens zijn voor mij de ‘oren’ van mijn bedrijf. Zij komen op veel bedrijven en weten wat er wel of juist niet werkt. Dan pik ik er wel de dingen uit die ik zie zitten,” lacht Wim. “Als het past op mijn bedrijf ga ik ermee aan de slag. Alleen door zaken te veranderen, kun je resultaten boeken.”

Van beren naar borgen

“In de afgelopen ronde zijn we overgeschakeld van beren naar borgen en zijn we van Piëtrain naar Tempo’s gegaan. Dit geeft ook meer rust. De borgen en gelten worden nu volgens een apart voerschema gevoerd. Het is een mooie uitdaging om het beste uit beide groepen te halen.”

Hokverrijking

“Als hokverrijking heb ik tegenwoordig overal in de stal jerrycans met wroetmix erin hangen. Als een varken tegen de ketting tikt, die er tegenaan hangt, valt er gedoseerd wat wroetmix op de vloer. Hier gaan ze direct in snuff elen. Daarnaast heb ik in elk hok drie stukken hout aan een ketting hangen, waar de varkens aan kunnen bijten. Deze vervang ik elke ronde door vers hout.”

Metingen luchtkwaliteit

“Coppens Diervoeding voert met regelmaat metingen uit in mijn stal. Zo wordt ieder jaar de weger bij de voerinstallatie nagewogen en hebben ze in de afgelopen periode veel luchtkwaliteitmetingen verricht. De conclusie was onder andere dat er meer geventileerd zou moeten worden, maar dat de temperatuur dit eigenlijk niet toeliet. De inlaatventielen zijn nu continu aan het doseren. Dit moet stabieler worden en minder afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Dit wil ik gaan verbeteren met een winddrukkap. Ik ben me nog aan het oriënteren hoe ik dit het beste kan doen.”

 

Lees ook de andere artikelen van Coppens Contact:

Coppens Contact


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht