Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

Biggen gedijen prima bij degelijk systeem

Publicatiedatum: 26-08-2015

Wilfred Bankers heeft in Deurne een bedrijf met 1200 zeugen, 1400 vleesvarkens, 400 opfokzeugen en 8500 Freilandkippen. Sinds oktober 2014 maakt hij in alle kraamhokken gebruik van CulinaCupLine. Dit is een geautomatiseerd leidingsysteem dat op een hygiënische manier warme, vloeibare melk en prestarter doseert in cups voor biggen. “Mijn doel is om zo veel mogelijk goede biggen bij de zeug te spenen,” vertelt Wilfred.

“Ik zag in Duitsland, dat het mogelijk is om 16 biggen bij de zeug te spenen met cups als ondersteuning. Dat sprak me erg aan. Ik ben ervan overtuigd dat het voor de gezondheid van de biggen het beste is om ze bij de zeug te spenen. Door de hoge voeropname in de kraamstal zijn ze ook beter voorbereid op het spenen, omdat ze al gewend zijn aan ander voer. Vooral de mindere biggen hebben baat bij de cups. We hebben nu veel minder kleine restbiggen. We spenen momenteel meer dan 13,5 biggen bij de zeug.”

Onbeperkt verse, warme melk
“De biggen krijgen vanaf de geboortedag CulinaMilk via de cups. Op dag 12 schakelen we over op prestarter CulinaLiquid. Er is 24 uur per dag onbeperkt verse, warme melk of prestarter beschikbaar voor de biggen. In de laatste dagen voor het spenen krijgen ze tevens droogvoer (Inno Speen Luxe) bijgevoerd. Dit voer krijgen ze vervolgens ook in de biggenstal, waardoor de overgang goed verloopt. De biggen hebben al zwarte mest op het moment van spenen. Dat betekent dat ze al veel droge stof hebben opgenomen en dat de darmen goed zijn voorbereid.”

Andere manier van werken
“Het systeem is super degelijk en werkt altijd. Het vergt wel een andere manier van werken in de kraamstal. Met het inbouwen alleen, ben je er nog niet. Je moet echt met het systeem leren werken. Wij werken volgens vaste protocollen. Mijn medewerkers weten precies wat ze op welk moment moeten doen. Zo beginnen ze op maandagochtend altijd met het reinigen van de leidingen. Het is belangrijk dat het systeem schoon is. De cups worden in de eerste vier dagen dagelijks  gereinigd. Daarna een keer per week. De biggen drinken zo veel dat de melk altijd vers blijft en de cups niet vuil worden. De melk wordt bij 55 graden aangemaakt en de prestarter bij 45 graden. Zodra de vloeistof, via de gesloten ringleiding, bij de biggen komt, is deze 30 graden. Iedere ronde wordt de vloeistof door de warmtewisselaar gepompt en weer opgewarmd.”

Noodzaak van goed reinigen
“In het begin hebben we helaas wel opstartproblemen gehad, door een verkeerde manier van reinigen,” vertelt Wilfred. “De gevolgen waren biggen met diarree en een hogere uitval. We hebben onze doelstelling daarom destijds ook niet behaald. Er bleken te veel coli’s in het systeem te zitten. Om dit op te lossen hebben we met een digitale meter dagelijks de vervuiling gemeten. Op basis van deze metingen hebben we gekozen voor een ander reinigingsprotocol en daarmee was het probleem meteen opgelost.”

“De biggen doen het goed”, besluit Wilfred. “Het bijvoeren kost veel minder arbeid, omdat het niet meer met de hand hoeft. Ik zou het systeem zo weer installeren.”


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht