Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

Eerste levering insectenolie

Publicatiedatum: 21-01-2016

De insectenolie is geproduceerd door insectenkweker Protix uit Dongen. Het gebruik van insectenolie binnen de food en feed sector is compleet nieuw. Coppens is het eerste bedrijf dat dit product binnen diervoeding gaat toepassen.

Verhogen diergezondheid
Het gebruik van insecten binnen diervoeding is een duurzame en logische keuze, aangezien insecten tot het oerdieet van kippen en varkens behoren. Het toepassen van insectenolie in vleespluimvee- en varkensvoeding heeft als doel de diergezondheid te verhogen.

Uitvoerig getest
Coppens werkt al zes jaar aan de toepassing van insecten in voer. In deze periode zijn zowel de insectenolie van Protix, als verschillende eiwitbronnen uit insecten uitvoerig geanalyseerd. De resultaten van het Poultry Research Centre lieten zien dat kuikens in groei en voederconversie profiteren van het gebruik van insectenolie ten opzichte van soja olie. De insectenolie is bovendien makkelijk te verteren. Insectenolie bevat een hoog aandeel laurinezuur, welke gezondheid bevorderende eigenschappen heeft. Ook borstvoeding bevat een hoog aandeel van dit laurinezuur.

Gezond voor dier en mens
Niet alleen de kip en het varken profiteert van dit gezonde vetzuurpatroon. Doordat de olie wordt opgeslagen in het vlees, krijgt de consument een gezond stukje vlees op zijn bord. Insectenolie is vergelijkbaar met kokosolie, welke momenteel bij consumenten erg populair is vanwege de gezondheid bevorderende eigenschappen.

Duurzaam
Insectenolie is milieuvriendelijk, omdat laagwaardige grondstoffen een hoogwaardige toepassing krijgen. Groene restromen worden door insecten efficiënt omgezet. Daarnaast wordt de olie niet aangevoerd uit Noord- en Zuid Amerika, Brazilië, Argentinië of Maleisië, maar komt het uit Nederland. Het toepassen van insectenolie in mengvoer is de eerste zichtbare stap naar een overschakeling naar alternatieve grondstoffen.

Insectenkweker Protix
Coppens Diervoeding werkt binnen dit project nauw samen met insectenkweker Protix uit Dongen. Op zeer innovatieve wijze kweken zij de larven van de Black Soldier Fly op voor verschillende nutritionele toepassingen. Met de opschaling van insectenkweek is de tijd rijp om insectenolie daadwerkelijk in onze voeders te gaan verwerken.


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht