Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

Enrichment concept bevalt goed

Publicatiedatum: 06-07-2018

Vleeskuikenhouders Riëtte en Roel Dijkmans van Dijkoo v.o.f. uit Bergeijk zijn erg te spreken over het Enrichment concept van McDonalds. Inmiddels hebben ze zeven rondes ervaring met dit nieuwe concept, waarmee je reguliere kuikens kunt houden, mits je zorgt voor enkele extra welzijnseisen.

Daglicht is een van de voorwaarden

“Om mee te kunnen doen aan het Enrichment concept moet je voldoen aan een aantal voorwaarden,” legt Riëtte uit. “Het is bijvoorbeeld verplicht om daglicht te hebben in je stallen. Om hier aan te kunnen voldoen hebben we dakramen geplaatst in onze stallen. Dit is een flinke investering, maar gelukkig krijg je hiervoor per ronde een vergoeding als tegemoetkoming. De extra kosten zijn op deze manier prima terug te verdienen.”

“Daarnaast hebben we ook zitstokken, met een minimale diameter van 30 mm, gemonteerd in onze stal,” vult Roel aan. “En hebben we blinkende rvs kettinkjes aan de drinkleiding gemonteerd. Deze speeltjes dienen als afleiding voor de kuikens. De belangrijkste voorwaarden aan de speeltjes zijn dat ze moeten blinken en bewegen en dat de kuikens er tegenaan kunnen tikken.

De laatste voorwaarde is dat je vanaf de tweede levensweek anderhalve pak stro per 1000 kuikens in de stal moet plaatsen. Deze stropakken leggen we pas in de tweede week in de stal, omdat het blinkende plastic, dat om het stro zit, voor te veel afleiding zorgt bij de jonge kuikens. In de eerste week, vinden we het juist belangrijk dat ze de voer- en drinkleidingen goed weten te vinden. Vanaf het moment dat de pakken stro in de stal liggen, beginnen de kuikens eraan te pikken. In tegenstelling tot andere concepten hoeven we bij het Enrichment concept maar eenmalig pakken stro in de stal te leggen.”

Voordelen Enrichment concept

“Meedoen aan dit concept biedt ons meerdere voordelen, ” somt Riëtte op:

  • “We mogen reguliere kuikens houden. Het Enrichment concept combineert het produceren van een efficiënte, duurzame kip met een aantal voorwaarden dat het dierwelzijn verbetert. Een ideale combinatie dus.
  • Daarnaast is het zeker een meerwaarde dat we de kuikens zwaar mogen afleveren. Je wordt pas gekort als je kuikens aflevert boven de 2850 gram.
  • We mogen tussentijds uitladen. Dat mag bij veel andere concepten niet.
  • We krijgen extra uitbetaald voor het afleveren van antibioticavrije kuikens. De kuikens worden geproduceerd voor McDonalds. De kuikens zijn dus bestemd voor Noordwest-Europa. We zijn dus altijd van afzet verzekerd, omdat McDonalds wereldwijd actief is.
  • We produceren een, voor de consument, herkenbaar product omdat we voor McDonalds produceren.”

 

Andere manier van werken

Roel: “We hebben wel even moeten wennen aan het werken met daglicht. Je moet zorgen voor 20 lux licht per dag in de stal. Maar te fel daglicht is niet goed voor de kuikens, omdat dit kan leiden tot onderhuidse ontstekingen. We kunnen de inval van het felle daglicht wat sturen met de lamellen in de dakramen. We hebben op onze stallen astronomische tijdklokken en sensoren geplaatst die ervoor zorgen dat de luiken automatisch opengaan als de zon opkomt in de ochtend. Als de zon weer ondergaat, kan het kunstlicht ingeschakeld worden, afhankelijk van de dag in het jaar. Het dag en nachtritme is zo automatisch ingeregeld en voldoet aan alle eisen.”

“Voor ons is het werken met daglicht trouwens ook erg prettig,” vult Riëtte aan. “Het is veel kleuriger in de stal. Het bevalt ons dus goed, zeker om dat we technisch goed kunnen draaien met dit concept.” 

Interesse in het Enrichment concept?

Heb je interesse in de mogelijkheden van dit concept? Neem dan contact op met een van de pluimveeadviseurs van Coppens 0492-531600 / info@coppens.nl

 

Bekijk ook de fotoreportage van Dijkoo v.o.f..

 


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht