Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

Hanenmanagement afgestemd op ras

Publicatiedatum: 08-02-2017

In de afgelopen jaren zijn veel vermeerderaars overgeschakeld naar ouderdieren waarvan de eendagskuikens gebruikt worden in de diverse traag groeiende vleeskuikenhouderij concepten. Ze hebben inmiddels een of meerdere rondes ervaring, maar zijn zoekende naar het juiste management, omdat deze toch afwijkt van de reguliere manier van vermeerderen.

Coppens Diervoeding is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van dit nieuw  ouderdieren concept en heeft inmiddels samen met haar vermeerderaars, ruim zeven jaren ervaring opgedaan in dit segment. Tot op dit moment is de Hubbard genetica de meest gebruikte genetica in deze houderij. Door de nauwe samenwerkingen en het uitwisselen van informatie en ervaringen is de opvang van hanen en hennen sterk verbeterd en zijn de voeders steeds beter afgestemd op de behoeftes van de traag groeiende dieren. Hierdoor wordt snel het gewenste broedeigewicht bereikt en is het aantal bevruchte eieren sterk gestegen.

Opvang hanen

De Hubbard hanen voor het traag groeiende segment ontwikkelen zich minder snel dan de hennen. Als de hanen tegelijkertijd met de hennen in de stal geplaatst worden, kunnen ze in het begin nog mee-eten met de hennen, die onbeperkt worden gevoerd. Het is echter belangrijk om de hanen te rantsoeneren omdat ze anders te hard groeien/vervetten en dan minder actief worden. In het reguliere segment is dit probleem minder groot, omdat daar de hennen ook beperkt worden gevoerd. Om te voorkomen dat de hanen mee eten wordt de opening van de grill aangepast, waardoor de haan geen voer meer op kan nemen.

Coppens Diervoeding heeft bij haar klanten erg goede ervaringen met het opvangen van hanen in een aparte stal of ruimte. Als de hanen twee weken eerder dan de hennen op het bedrijf aanwezig zijn, kan de ontwikkeling gestimuleerd worden door het geven van extra lichturen en een hogere lichtintensiteit. De hennen zijn doorgaans al eerder ontwikkeld dan de hennen en gaan al snel eieren leggen. Om deze eieren eerder bevrucht te krijgen, zijn sneller traprijpe hanen nodig. Door het stimuleren van de hanen, komen ze tegelijkertijd met de hennen in dezelfde levensfase.

Als er op het vermeerderingsbedrijf geen ruimte is om de hanen apart op te vangen, is het ook mogelijk om ze een week langer te laten zitten bij de opfokker. De hanen kunnen ook daar extra en intenser licht krijgen om ze sneller te laten ontwikkelen.

Hanen gefaseerd bijplaatsen

De hanen zijn nooit allemaal tegelijkertijd traprijp. Er zijn altijd voorlopers en hanen die zich wat langzamer ontwikkelen. Als de hanen in een aparte hanenstal opgevangen worden, kunnen de voorlopers gefaseerd bij de hennen geplaatst worden. Het is natuurlijk wel arbeidsintensief om in de eerste weken de traprijpe hanen te selecteren en bij de hennen te plaatsen, maar het heeft vooral voordelen. De traprijpe hanen kunnen bijvoorbeeld niet meer mee-eten met de hennen, omdat ze voldoende gegroeid zijn. De andere hanen krijgen bovendien meer kans om zich te ontwikkelen als de beste hanen weg zijn. Doordat de hanen eerder traprijp zijn, komen er meer, eerder en beter bevruchte eieren.

Aangepast voer

De hennen van traag groeiende rassen hebben andere behoeftes qua voeding dan de reguliere rassen. Het voer voor de traag groeiende hennen moet geconcentreerder zijn dan foktoomvoer voor het reguliere segment. Deze hennen leggen namelijk meer eieren, maar nemen minder voer op. Het voer is dus meer geconcentreerd en helemaal afgestemd op de behoeftes van de hennen. Het hanenvoer is zo afgestemd dat deze genoeg volume kunnen eten en gewichtsontwikkeling en spermakwaliteit optimaal zijn.

Met uitgebalanceerde voeding en het juiste management in de opstartperiode wordt de bevruchting door de hanen en het broedeigewicht positief gestimuleerd. Dit resulteert in meer broedeieren met een hoger bevruchtingspercentage.

Wilt u meer weten over het houden van traag groeiende ouderdieren? Neem dan contact op met een van onze pluimveespecialisten.


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht