Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

Introductie nieuwe prestarter Re(a)dy

Publicatiedatum: 10-03-2016

Innovatie manager Maarten Hollemans presenteerde op het minisymposium voorafgaand aan de LIV de revolutionaire nieuwe aanpak bij de opstart van vleeskuikens.

Het huidige vleeskuiken heeft vergelijken met 50 jaar geleden dezelfde orgaangewichten maar veel meer spieren. „Het eindgewicht is verviervoudigd,” stelt Maarten Hollemans. Daardoor is de verhouding orgaan- en spiergewicht niet meer optimaal. Is optimalisatie van orgaangroei mogelijk, vroeg de innovatiemanager zich af. Holleman doet naast zijn werk als innovatiemanager promotieonderzoek aan de WUR naar vroege voeding bij vleeskuikens.

Biest voor kuiken

De eerste zeven dagen ontwikkelt het maagdarmkanaal van een kuiken het snelst. „Dan vindt geen spieraanzet maar orgaanaanzet plaats,” stelt Hollemans. De grafiek met % organen van het lichaamsgewicht laat op 7 dagen een piek zien.  De eerste drie levensdagen is het immuunsysteem van het kuiken zelflerend en na zes dagen is de opbouw van eigen afweer verdwenen. De dooierrest, met antistoffen en goede vetzuren, is de biest voor het kuiken. Onderzoek  toont aan dat bij voeronthouding het kuiken in de overlevingsstand gaat en eigen vet- en spierreserves uit o.a. lever en hart verbrandt naast eiwit en vet uit de dooierrest. Dat geeft verlies aan afweer. Een gevulde darm met darmbacteriën reguleert het immuunsysteem. Een snelle stabilisatie van microbiotica met voeding is de basis.

Re(a)dy

Het kuiken heeft in de eerste levensdagen behoefte aan orgaanaanzet. Om dat te stimuleren ontwikkelde Coppens Diervoeding een prestarter Re(a)dy.  „Daarmee leg je de basis voor de rest van de ronde. Het doel is een optimaal ontwikkeld kuiken op dag 7,” concludeert Maarten Hollemans. Het rode prestartvoer ruikt lekker en heeft een structuur van een combinatie van meel en korrel. „Daarmee zijn de positieve effecten van beiden gecombineerd: optimale orgaangroei, voeropname en gewichtstoename,” zegt Holleman. Praktijkervaringen met Re(a)dy laten lagere uitval, kuikens met hoge weerstand, verbeterde technische resultaten bij zowel reguliere als langzaam groeiende vleeskuikens zien. Gecombineerd met goed opzetmanagement geeft 30 gram Re(a)dy per kuiken de optimale start van de vleeskuikenronde.

Interesse?

Hebt u ook interesse in Re(a)dy. Dan kunt u contact opnemen via +31 (0) 492 – 531600 | info@coppens.nl.

(tekst: Monique van Loon)

Terug naar het overzicht
Deel dit bericht