Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

Nieuw: microdoseringsysteem

Publicatiedatum: 05-06-2019

Uniek Hightech systeem geïnstalleerd in de fabriek

De fabriek in Helmond is al een aantal decennia oud, maar is in al die jaren bijna geheel vernieuwd. Bijna alle productiestappen zijn geautomatiseerd. Enkel het toevoegen van grondstoffen die in zakken worden aangevoerd gebeurde nog handmatig. Dit zijn ongeveer duizend bijstortingen per week aan premixen, additieven en mineralen. Door middel van Amabox, een wereldwijd uniek microdosering systeem, behoren deze werkzaamheden binnenkort tot de verleden tijd.

Onze fabriek is de eerste ter wereld waar er wordt gestart met dit Amabox microdosering systeem. Het systeem is toepasbaar in alle industrieën waar ze kleine hoeveelheden poedervormige producten verwerken. Het systeem bestaat uit een grote computergestuurde stellingkast met 500 identieke kunststof bakken. In elke bak kan vijftig kilo product worden opgeslagen. Dit maakt het systeem superflexibel, want de producten kunnen geheel op maat verdeeld worden.

Op het moment dat er een batch voer geproduceerd wordt, kunnen de benodigde bijproducten direct afgewogen en vervolgens automatisch worden bijgestort. De juiste hoeveelheid wordt op twee gram nauwkeurig afgewogen en in een transportbak vervoerd naar de tweede verdieping van de fabriek. Op meerdere plekken in het systeem worden de bakken ter controle gewogen. Verder wordt er gebruik gemaakt van kloppers en luchtnozzels om ervoor te zorgen dat de bakken weer schoon zijn na gebruik.

“Het is een enorme uitdaging om een dusdanig stukje techniek in onze fabriek te implementeren,” vertelt Theo Coppens. “Het hele traject heeft meer dan een jaar geduurd, van de tekentafel tot het daadwerkelijk in gebruik nemen. Met dit systeem verbeteren we de efficiëntie van de fabriek en verminderen we de fysieke werkzaamheden voor onze medewerkers.”

Naast het Amabox systeem zijn er dit jaar ook zes extra silo’s geplaatst voor de zogeheten klein componenten. Hiermee hebben we nu drie volledig geautomatiseerde voorraadsystemen in onze fabriek; De macro componenten die per boot of vrachtwagens worden aangeleverd. De klein componenten waarvan er 36 ton per silo kan worden opgeslagen en het nieuwe micro componenten systeem voor de grondstoffen in zakken of bigbags.


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht