Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

Omschakelen naar scharrelkuikens loont

Publicatiedatum: 25-11-2015

Door de sterk groeiende vraag naar scharrelkuikens is een gegarandeerde afzet in verschillende marktconcepten mogelijk. Als u overweegt om over te schakelen, is dit het juiste moment. Ook voor leg(opfok)kippen- en kalkoenenhouders zijn er volop mogelijkheden.

“Van veel pluimveehouders kregen we de vraag: Wat levert een alternatieve manier van kuikens houden nou eigenlijk op?” vertelt Ad Kemps, Innovatie- en projectmanager. “Daarom hebben we een rekenmodel ontwikkeld. In dit programma worden per bedrijf alle kosten en opbrengsten van de verschillende concepten op een rij gezet. Daarna is in één oogopslag te zien wat het rendement per concept is. Zo kan de pluimveehouder makkelijk bepalen welk alternatief het beste past.”

“Het houden van vleeskuikens op een alternatieve manier biedt verschillende voordelen,” vervolgt Ad. “Het is vooral makkelijk en plezierig werken. Om een voorbeeld te noemen; de scharrelkuikens hebben in het afgelopen jaar nagenoeg geen last van hittestress gehad. Het is daarnaast mogelijk om het gebruik van antibiotica op een bedrijf sterk te reduceren. Bovendien hebt u minder dierrechten nodig. Er zijn volop mogelijkheden voor grote én voor kleine bedrijven.”

Ad: “Ruim tien jaar geleden zagen we in de markt een stijgende behoefte ontstaan naar scharrelkuikens. Om hier op in te kunnen spelen, zijn we op zoek gegaan naar de mogelijkheden van traag groeiende vleeskuikens. Daaruit is onder andere het Volwaard-concept ontstaan. We hebben ervoor gekozen om vanaf het begin de Dierenbescherming te betrekken bij de ontwikkeling van het Volwaardkuiken. Door deze samenwerking hebben we, samen met de Dierenbescherming, het Beter Leven concept mee bedacht en ontwikkeld.”

“We hebben inmiddels een jarenlange ervaring met het houden van scharrelkuikens, de huisvesting, voeding en klimaat. De dierprestaties van onze klanten zijn dan ook goed te noemen. Het traag groeiend vleeskuiken heeft in de loop der jaren een flink marktaandeel veroverd. En dit aandeel is nog steeds groeiende,” besluit Ad.

Hebt u ook interesse in de mogelijkheden voor het houden van scharrelkuikens? Of wilt u het rendement van de verschillende concepten voor uw bedrijf laten berekenen? Neem dan contact op met een van onze sectoradviseurs. U kunt ook een mail sturen naar info@coppens.nl. Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht