Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

Reportage: René en Suzan Punt, Klundert

Publicatiedatum: 29-05-2018

Bekijk fotoreportage

René en Suzan Punt vormen samen met hun dochter Merel (ruim een jaar oud) een gezin. Ze hebben een  vleeskuikenbedrijf met 70.000 reguliere vleeskuikens. De kuikens worden gehuisvest in twee stallen. De ene is in 1994 gebouwd, de andere in 2016. Daarnaast hebben ze nog 62 hectare akkerbouw. De eigen tarwe wordt gevoerd aan hun  kuikens en de kuikenmest wordt gebruikt op het land. Suzan en René zijn vooruitstrevend en willen altijd blijven verbeteren.

Opvang van de kuikens

René: “Een aantal jaren geleden zijn we gestart met het uitvoeren van de welkomstcheck. Tijdens de opzet van de kuikens wegen en temperaturen we 30 kuikens. Ook scoren we bij de kuikens onder andere op navels, het liefste zie je een mooi gesloten navel. Na 4, 8 en 24 uur temperaturen we de kuikens nog een keer en voelen we of ze al gegeten hebben. Op basis van die metingen pas ik indien nodig de staltemperatuur aan. Het streven is om te starten met een vloertemperatuur van 28.5 graad. In de meeste gevallen hoeven we maar een half graadje bij te sturen. Omdat we het belangrijk vinden om te weten hoe onze kuikens het doen, blijven we elke ronde weer consequent wegen en meten. Daar passen we ons management vervolgens op aan. Het heeft in de afgelopen jaren zeker zijn nut bewezen. We zitten net boven de 2% uitval over de gehele ronde. Daarnaast heeft de overschakeling naar Coppens Diervoeding voor een sterke verbetering van het technisch resultaat gezorgd en dat blijft nu ook mooi stabiel. De voetzoollaesiescore over het laatste jaar is gemiddeld 39 punten.”

Altijd zicht op de kuikens

“We hebben in beide stallen een camera hangen,” vertelt Suzan. “Zo kunnen we in het voerlokaal én op de telefoon altijd zien hoe de verdeling van de kuikens in de stal is. Het geeft een prima overzicht en wanneer de verdeling niet goed is, ondernemen we meteen actie.”

Voermanagement

De kuikens worden gevoerd door Coppens Diervoeding. “Het is stikgoed voer”, vertelt René enthousiast. “We beginnen de ronde met ongeveer 40 gram startvoer per kuiken op het kuikenpapier. Na ongeveer 12 dagen schakelen we over naar de Groei 1, na 21 dagen naar de Groei 2 om vervolgens op de Finish de ronde af te maken.”

Samenwerking is de basis om het beter te doen

Suzan: “Tijdens iedere ronde hebben we overleg met dierenarts Sible Westendorp en Oscar Visser van Coppens. We analyseren dan de ronde en maken een plan van aanpak voor de volgende ronde. We bespreken wat de kritieke punten zijn en waar we winst kunnen behalen. Ook na een heel goede ronde bekijken we hoe het nog beter kan. Het zit nou eenmaal niet in ons om snel tevreden te zijn, we willen altijd blijven verbeteren. Deze manier van samenwerken vinden we erg prettig. Door deze samenwerking blijven we onszelf continu uitdagen!”

Automatische spoeling drinkleiding

“Toen we in 2016 de nieuwe stal hebben gezet, hebben we tevens de drinkleiding van de oude stal vernieuwd,” vertelt René. “De drinkleidingen zijn uitgerust met een automatische spoeling. Dat werkt fantastisch. In de eerste week spoelen we de leidingen iedere dag. Vervolgens twee keer per week. Zeker in de eerste week is het spoelen belangrijk. De kuikens drinken dan nog niet veel, waardoor er meer stilstaand water is en de temperatuur in de stal is dan hoog. Als je handmatig moet spoelen, schiet het er te gauw bij in. We hebben geen moment spijt van deze investering.”

Doorgaan met reguliere kuikens

Suzan: “We willen voorlopig doorgaan met het houden van reguliere kuikens. Deze manier van kuikens houden past bij ons. Het loont als je het goed doet en we zien momenteel geen redenen om het anders te doen. We willen zowel in de  vleeskuikentak als in de akkerbouw vooruit, dat doen we door zo goed mogelijk ´up to date´ te blijven.”


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht