Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

Soja en diervoeding: Nederlandse cijfers

Publicatiedatum: 24-09-2019

Sojameel heeft de beste aminozuren in haar eiwit en is daarom een zeer geschikte grondstof voor het voer van jonge dieren die in de groei zijn. Er bestaan in Nederland momenteel geen eiwitgrondstoffen die efficiënter kunnen worden ingezet dan soja.

Het landbouwhuisdier is een belangrijk onderdeel van de kringlooplandbouw. Slecht 30% van de gewassen is geschikt als voedsel. De andere delen van deze gewassen en de resten uit de voedingsindustrie gebruiken we als diervoeding. Hierdoor kunnen we elk gewas tot het maximale benutten en dit is de basis van kringlooplandbouw.

Wat is soja?
De sojaboon is ontzettend veelzijdig en levert een prachtige combinatie van eiwitten.  In 2018 gebruikte de Nederlandse diervoerindustrie 1,74 miljoen ton sojaproducten. Dit bestaat voor het grootste gedeelte uit sojaschroot. Maar wat is sojaschroot nu precies?

Om een sojaboon te verwerken worden eerst de hullen van de bonen verwijderd. Daarna crushen ze de sojaboon. Hierbij wordt de olie uit de boon gehaald. In figuur 1 is het zichtbaar gemaakt wat er gemaakt wordt van 1.000 kg sojabonen. In massa bestaat de sojaboon dus voor circa 20% uit olie en 80% sojameel.

Duurzaamheid
Sojaolie wordt gebruikt als ingrediënt in voedingsmiddelen en voor de productie van biodiesel. Hierdoor is de productie van soja afhankelijk van de levensmiddelen , biobrandstoffen en diervoeding industrieën. Omdat het sojameel hoofdzakelijk naar diervoeder gaat is de betrokkenheid van de diervoederindustrie bij de duurzame teelt van soja wereldwijd logisch.

Er zijn verschillende duurzaamheidsstandaarden op Europees niveau. De meest bekende is de ‘Round Table Responsible Soy (RTRS). De Nederlandse diervoedersector gebruikt, mede door RTRS, al jaren 100% duurzame soja. RTRS-soja is soja waarvoor geen natuurgebieden worden aangetast en er is meer zorg voor de bodem, biodiversiteit en mensenrechten.

Import en export
Wereldwijd wordt zo’n 334 miljoen ton soja geteeld. Het Nederlands verbruik voor diervoeders is ongeveer 0,5% van de wereldproductie. In figuur 2 zijn de import en export stromen van soja inzichtelijk gemaakt. Dit is voor zowel de humane consumptie als voor diervoeders.

Coppens Diervoeding
Binnen Coppens Diervoeding hebben we al meerdere onderzoeken gedaan naar alternatieve eiwitbronnen. Hierbij hebben we onder andere een ‘circulair voerpakket’ bij vleesvarkens getest. Dit pakket bevat een hoger aandeel producten afkomstig van nevenstromen uit de humane voedselketen en Europese grondstoffen. Daarnaast is ervoor gekozen om soja- en palmpitschroot weg te laten.

Deze proef liet zien dat een circulair voerpakket leidt tot gelijkwaardige dierprestaties. Een grote kanttekening erbij zijn wel de extra kosten. Mede hierdoor blijven we verkennen naar verdere mogelijkheden van het toepassen van circulaire grondstoffen.

 

 


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht