Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

Spelend leren eten verhoogt voeropname

Publicatiedatum: 12-06-2020

Uit recent onderzoek van Wageningen Universiteit van Anouschka Middelkoop et al. blijkt dat biggen die in het kraamhok eten uit een bakje met speelmateriaal beter opstarten na het spenen. Ze eten en groeien meer, hebben minder diarree en hebben minder flank-, oor- en staartschade op dag 15 na spenen.

Voeropname stimuleren

In dit onderzoek werd gekeken hoe voeropname gestimuleerd kon worden door het verrijken van de voerbak met 'speelgoed'. De helft van de tomen biggen kregen voer aangeboden in een normale bak. De andere helft van de tomen kregen voer aangeboden in een bakje met speelgoed. Hierbij waren er stukken touw, canvasdoeken en kunststof slangen aan de voerbak bevestigd. Tijdens de proef werd een standaard kruimelvoer ingezet en vanaf 2 dagen voor het spenen werd Insecto Speen van Coppens Diervoeding gevoerd.

Door het speelgoed kwamen de biggen meer naar de voerbak toe en besteedden ze meer tijd aan het exploreren en spelen bij het voer. De verrijking van de voerbak zorgde voor een hoger percentage biggen dat vast voer opnam, vergeleken met biggen die voer verstrekt kregen in een standaard voerbak.

Halve kilo zwaarder

Aan het einde van de proef, 15 dagen na spenen, waren deze biggen gemiddeld een halve kilogram zwaarder. Verder hadden deze biggen minder last van diarree en waren er minder beschadigingen aan oren en staarten zichtbaar.

Deze studie is onderdeel van een meerjarige samenwerking tussen Coppens Diervoeding, Cargill en Wageningen UR naar het verbeteren van voeropname in de kraamstal door biggen.

Lees voor meer informatie:

https://www.nature.com/articles/s41598-019-52530-w

Hokverrijking

https://www.varkens.nl/nieuws/2020/06/04/spelend-leren-eten-helpt-big


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht