Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

Stressvrij kuikens houden

Publicatiedatum: 02-09-2015

Gust en Marja van Gils hoorden eind vorig jaar van het concept ‘Kip van Morgen’. In februari, tijdens de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij in Venray, hebben ze zich hierin verder verdiept. De keuze was vervolgens snel gemaakt. Eind april werd de eerste ronde kuikens opgezet in hun stallen in Zondereigen, Baarle-Hertog (B). “Als de resultaten van de komende rondes net zo goed blijven, willen we nooit meer anders,” vertelt de  enthousiaste Marja.

Het interview voor dit artikel vond begin juli plaats, tijdens de eerste hittegolf van dit jaar. “Dit warme weer is precies de reden waarom we graag in dit concept wilden meedraaien,” verzucht Marja. “Wij hadden voorheen altijd stress in deze warme periodes. We houden al sinds 1983 kuikens in onze twee stallen met een totale oppervlakte van 1728 m2. Wij hebben het dierwelzijn hoog in het vaandel en onder deze weersomstandigheden was het altijd een hele uitdaging om het stalklimaat dragelijk te houden.”

“Het grote voordeel van dit concept, waarvan de naam inmiddels gewijzigd is in ‘Goed Nest Kip’, is dat je geen grote investeringen hoeft te plegen,” vervolgt Gust. “ Er zijn wel wat veranderingen, zoals een lagere bezettingsgraad met 16 kuikens/m2, een robuuster type kuiken en aangepast voer. We laden bovendien niet meer uit en we plaatsen per duizend kuikens een baal stro in de stal als afleidingsmateriaal. Daarnaast voeren we gedurende de eerste rondes wekelijks wegingen uit, zodat we zelf een nauwkeurig beeld krijgen van de tragere groei van de kuikens.”

“Deze ronde hebben we probleemloos gedraaid zonder enige medicatie. Dat was ons vooraf ook verteld, medicatie is bij dit robuuste type nagenoeg nooit nodig. Financieel draaiden we met de Goed Nest Kip zelfs beter dan met de traditionele kuikens, dus wij zijn zeer content met de eerste ronde. Op deze manier gaan we graag nog jaren door met het houden van kuikens,” besluit Gust.


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht