Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

Tijdig bijsturen klimaatregeling

Publicatiedatum: 15-03-2017

De omstandigheden in een vleeskuikenstal kunnen we vrij goed meten en sturen. Door de juiste instellingen kunnen we schommelingen binnen beperkte marges houden. We hebben echter geen invloed op het sterk wisselende buitenklimaat. Ook in het voorjaar is dit een van de grootste uitdagingen voor de klimaatregeling.

De grootste valkuil in het voorjaar is het verschil in temperatuur tussen de dag en nacht. De buitentemperatuur kan op een mooie lentedag makkelijk oplopen naar 20 graden Celsius, terwijl de temperatuur in nacht kan dalen tot aan het vriespunt.

Variërende buitenomstandigheden vraagt om bijsturing

De voortdurend veranderende buitenomstandigheden stellen dan ook hoge eisen aan de klimaatbeheersing. Bij een temperatuur van minder dan 10 graden Celsius denken we vooral aan de winter, maar ook in de periode van maart tot en met mei daalt de temperatuur in de nacht vaak sterk. Ook de relatieve luchtvochtigheid (RV) kan in het voorjaar sterk schommelen door de afwisseling van droog en regenachtig weer.

Daarnaast heeft de wind een grote invloed op het stalklimaat. Continue bijsturing van de ventilatie en de luchtinlaat is dan nodig om tocht bij de dieren te vermijden. De formule van tocht is temperatuurverschil + windsnelheid. Door de inkomende lucht te conditioneren kunt u de effecten van de steeds variërende buitenomstandigheden opvangen. Conditioneren kan zowel via verwarmen als koelen.

Een goede klimaatregeling voor beter presterende kuikens

Door een goede instelling van de klimaatcomputer kunt u als pluimveehouder de gezondheid en de technische prestaties van uw kuikens optimaliseren. De klimaatregeling heeft namelijk een grote impact op de stofwisseling van het vleeskuiken. Bij een inefficiënte klimaatsturing wordt het kuiken te veel belast waardoor de technische prestaties afnemen en er zelfs gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

Bij een te lage RV in de stal, ontstaat er bijvoorbeeld veel stof in de stal en drogen de slijmvliezen van het kuiken ter hoogte van de ademhalingswegen uit. Daardoor ontstaan er bij de kuikens meer ademhalingsproblemen.

Is het strooisel in de stal te nat, dan hebben de kuikens meer kans op voetzoollaessies en/of borstblaren. Door de ventilatie-instellingen aan te passen kunt u zorgen voor droger strooisel. Controleer ook de waterleidingen eens op lekkages bij nat strooisel.

Om de klimaatregeling optimaal in te stellen dient u natuurlijk rekening te houden met het kuiken zelf. De genetica, leeftijd moederdieren etc. variëren van productieronde tot productieronde en zorgen ervoor dat er geen vaste ideale klimaatinstelling bestaat. Het klimaat dient dus te allen tijde bijgestuurd en afgestemd te worden op de behoeften van het kuiken.

De adviseurs van Coppens Diervoeding helpen u graag om de klimaatinstellingen in uw stal te optimaliseren.


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht  

Vacature

Interesse in een uitdagende baan in een boeiende organisatie met uitstekende arbeidsvoorwaarden? Bekijk dan onze vacatures:

Vacatures

 

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden