Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

Varkenshouder wint innovatieprijs 2017

Publicatiedatum: 18-01-2017
Varkenshouder Frank van de Pavert in Wehl (Gld.) heeft de innovatieprijs Gezonder Produceren gewonnen. De prijs werd gisteren voor de 11e keer uitgereikt tijdens het praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid.

Volgens de jury heeft Frank van de Pavert de prijs verdiend vanwege zijn succesvolle aanpak om kiemen buiten de deur te houden. In 2011 maakte de varkenshouder de strategische keuze om te beginnen met een nieuwe populatie SPF-varkens. Bij de keuze van de inrichting (o.a. luchtfilters) en de genetica op het varkensbedrijf is gekeken naar een maximum biosecurity, ter preventie van een aantal verwekkers van infectieziekten. Hierdoor werd de probleemstelling bij de bron aangepakt. Tot op heden lukt het Van de Pavert om een hoge gezondheidsstatus vast te houden.

Betere dierprestaties
De aanvoer van gezonde fokgelten vormt voor de klanten van Van de Pavert een belangrijk uitgangspunt voor de dierprestaties op de vermeerderingsbedrijven. Daarnaast plukken ook vleesvarkenshouders er de vruchten van. Zij ontvangen uit de DanAvl-zeugen zeer efficiënt groeiende vleesbiggen, die uitgroeien tot prima vleesvarkens. Via de terugkoppeling van groei en slachtgegevens ziet Van de Pavert dat zijn inspanningen tot aan de slachthaak technische en economische voordelen opleveren. Zo wordt er door de hogere gezondheidsstatus in de gehele productiekolom onder andere veel minder antibiotica gebruikt.

Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid
Op dinsdag 17 januari kwamen ruim 300 varkenshouders bijeen in het Evoluon in Eindhoven voor het Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid. Het thema was dit jaar 'Ziektes buiten de deur houden'.

Om diergezondheid te borgen, is er continu aandacht nodig voor het buitenhouden van kiemen. Bij enkele aandoeningen is het beheersbaar maken van een aanwezige ziekteverwekker het hoogst haalbare. Dat vraagt om een grote inzet en een duidelijke samenwerking met alle betrokken partijen.

Op de steeds groter wordende varkensbedrijven is en blijft het een uitdaging om diergezondheid te managen. Ook in de hele keten is winst te boeken, doordat er volgens een vast stramien wordt gewerkt aan het verbeteren van diergezondheid. Een big, het vleesvarken en het eindproduct in de winkel leveren alleen een goede marge op als álles voldoet aan de juiste specificaties. Diverse sprekers van gezaghebbende organisaties en collega-varkenshouders benaderde dit thema vanuit verschillende invalshoeken.


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht