Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

Vooruitgang door innovatie

Publicatiedatum: 30-03-2017

Het afgelopen jaar hebben wij samen met Topigs Norsvin de gewichtsontwikkeling op een zeugenbedrijf per pariteit gevolgd. Hieruit bleek dat de gewichtsontwikkeling van de zeug zeer bepalend is voor de worp resultaten in de huidige en de daarop volgende worp. Naar aanleiding van deze interessante resultaten hebben we besloten om een studieavond over dit onderwerp te organiseren. Op maandag 27 maart ontvingen we ruim vijftig geïnteresseerde zeugenhouders en hun medewerkers in Natuurpoort de Peel in Deurne.

Wegen van zeugen; Zin of onzin?

Chris Opschoor (manager feed group Topigs Norsvin) trapte af met een uitleg waarom wegen van dieren noodzakelijk is. Want wegen kost nu eenmaal extra arbeid. ‘Moet dat nu echt?’ is dan ook een veelgehoorde vraag. Als zeugengewichten echter bekend zijn, heb je daar op vele fronten voordeel van. Gewicht is het uitgangspunt bij het inschatten van ad lib voername, voor de eiwitdepositie en nodig voor het voorspellen van gewichtscurves en levensprestatie. Ook hangt het gewicht sterk samen met melkproductie, het mobiliseren van lichaamseiwit en het herstel na lactatie.

Innovaties in zeugenvoeding

Vervolgens nam Huub Derix (diernutritionist Coppens Diervoeding) tijdens de studieavond het stokje van Chris Opschoor over. Huub onderschrijft het belang van de focus op gewichtsontwikkeling van de zeugen, vooral ook in verband met de levensduur van de zeug. Hij vraagt zich af: “Moeten we de huidige zeug niet door een nieuwe bril bekijken?” Daarnaast ging hij aan de hand van de stelling ‘Stront en melk is goed voor elk,’ in op de meest recente innovaties uit ons zeugenprogramma.


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht