Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

Wij investeren in kennis en samenwerking

Publicatiedatum: 01-06-2021

Samen met Wageningen University & Research investeren wij in diverse promotieonderzoeken. In een promotieonderzoek werkt een junior onderzoeker gedurende vier jaar aan een onderzoeksproject, met als doel het behalen van de doctorstitel. Want innovatie en samenwerken zijn onze kernwaarden om te komen tot een beter resultaat voor onze klanten. De resultaten van promotieonderzoeken leveren hiervoor hoogwaardige kennis. Sinds 2015 heeft Coppens bijgedragen aan drie promotieonderzoeken waarvan het onderzoek van Anouschka Middelkoop er een van is.

Wat was het onderwerp van je promotieonderzoek?

“Hoe draagt vroege voeding van biggen bij aan een makkelijker speenproces? Liesbeth Bolhuis van Wageningen UR was mijn promotiebegeleidster en projectleider van dit project, genaamd ‘Early Foraging’. Door het gedrag van wilde varkens te bestuderen en elementen hiervan naar de stal te halen probeerden we bij te dragen aan een beter speenproces.”

Wat is de titel van je proefschrift?

“De titel van mijn proefschrift is: ‘Foraging in the farrowing room to stimulate feeding, getting piglets to eat is bittersweet’. Het is namelijk niet makkelijk om alle biggen aan het vreten te krijgen in de kraamstal, maar het is mogelijk!”

Wat zijn de belangrijkste bevindingen van je onderzoek?

Het eten van vezelrijk vast voer door zogende biggen stimuleert de darmontwikkeling en darmkolonisatie met microbiota. Daarnaast zagen we dat de vaste voeropname van biggen gestimuleerd wordt door het stimuleren van het exploratief gedrag van jonge biggen, zoals het aanbieden van verschillende voersoorten (zoals grote en kleine korrels). Hiermee stimuleer je vroege voeropname en het aantal etende biggen. Het verstrekken van voer in een speelvoerbak vóór het spenen was het meest succesvol ter voorkoming van een speendip. De biggen hadden na spenen een hogere voeropname en groei, minder oor- en staartschade en minder diarree. Het project laat zien dat dierprestaties, gedrag en darmgezondheid van biggen nauw met elkaar verbonden zijn. We concluderen uit het Early Foraging project dat de mogelijkheid om te kunnen exploreren, wroeten en spelen een positieve bijdrage heeft op dierprestaties, darmontwikkeling en een vermindering van beschadigend gedrag. Een belangrijke voorwaarde voor dit succes is wel dat huisvesting en management vóór en na spenen op elkaar moeten aansluiten.”

Wat spreekt je aan in de samenwerking met Coppens?

“Coppens durft out-of-the-box te denken en vindt innovatie belangrijk. Dat spreekt mij aan. Zo hebben we een proef uitgevoerd waarbij we biggen naast biggenvoer een ‘buffet’ gaven van pinda’s, selderij en honingringetjes. Daarmee konden we het effect van een divers voeraanbod op voeropname testen. Tot slot vind ik het een prettig idee dat de bevindingen uit mijn promotieonderzoek bij Coppens worden vertaald naar praktijkoplossingen in de stal.”

Lees meer over Innovatie bij Coppens


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht