Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

Ziekte van Marek; enten maakte het verschil

Publicatiedatum: 21-12-2017

De Ziekte van Marek kan een probleem zijn bij concept-vleeskuikenhouders. Ook Hans en Annemieke Baetsen uit Kelpen-Oler kregen ermee te maken. De resultaten op hun bedrijf met 95.000 Volwaardkuikens op twee locaties werden steeds slechter, maar het was een raadsel waar dit door veroorzaakt werd. Nadat de Ziekte van Marek aangetoond was, zijn ze gaan enten. Met succes!

Resultaten werden slechter

Hans: “Het liep al een tijdje niet echt lekker op ons bedrijf. De kippen wilden het voer niet eten en gooiden de tarwe uit de pan. Aan het einde van de ronden leek het net of de kuikens een E. Coli infectie hadden. De uitval was te hoog en een voederconversie van 1.95 bij 1500 gram is vrij dramatisch te noemen. Eerst hadden we alleen problemen in één stal, maar later op beide locaties.” “Voordat we aan het Marek-virus dachten, hebben we eerst andere factoren, zoals entingen, ventilatie en de opstart tot op de bodem uitgezocht en geoptimaliseerd,” vertelt Oscar Visser, accountmanager vleespluimvee. “Maar in plaats van een verbetering zagen we tot onze verbazing een verslechtering.”

Verlamde kuikens

Hans: “We hadden nooit aan de Ziekte van Marek gedacht, totdat we opeens verlamde kuikens zagen. Deze kuikens vielen voorover en lagen dan met de kop gestrekt in het strooisel. Ik heb er een filmpje van gemaakt en deze doorgestuurd naar Oscar en de dierenartsen van Poultry Vets. Toen werd het idee geopperd dat het misschien wel eens Marek kon zijn. Besloten werd om de verlamde kuikens apart te houden, zodat we ze voor onderzoek konden opsturen naar de Gezondheidsdienst voor Dieren. Maar `s avonds liepen die kippen gewoon weer. Er waren zelfs kuikens uit het selectiehok gesprongen. We zagen geen enkel ziek dier meer. De ronde erna hebben we de zieke kuikens direct opgestuurd. Na sectie en verder onderzoek bleek dat de dieren de Ziekte van Marek hadden.”

Enten kan zinvol zijn

Suzanne Bosman, dierenarts bij Poultry Vets: “Ons advies is om een enting te overwegen, wanneer de Ziekte van Marek is aangetoond en er klinische verschijnselen op het bedrijf aanwezig zijn. Enten alleen is echter niet voldoende. Het virus is rondom ieder bedrijf aanwezig. Het is dus van belang om hygiënisch te werken en de stallen na iedere ronde goed te reinigen, grondig te ontvetten en daarna te ontsmetten. Dat er niet direct aan de Ziekte van Marek gedacht werd, komt met name doordat deze ziekte voorheen (op traditionele bedrijven) nooit een probleem was. Na besmetting duurt het enige tijd voor de klinische verschijnselen zichtbaar worden.Traditionele kuikens zijn op dat moment al geslacht. Ook is bij traditionele kuikens het infectierisico beter beheersbaar, omdat ze geheel binnen gehouden worden.De langere levensduur van Volwaardkuikens in combinatie met de uitloop vergroten de kans op Marek.”

Een wereld van verschil

Hans: “We besloten om de kuikens tenminste drie ronden te enten. Het effect van de eerste enting was meteen gigantisch. We draaiden die ronde gemiddeld 16 punten scherper. De tweede ronde was zelfs nog beter. De kuikens laten geen korreltje voer meer liggen en de uitval was in de eerste twee weken maar 0,3%. We moeten nu alles uit de kast halen om ervoor te zorgen dat de kuikens niet te zwaar worden,” lacht Hans. “Tijdens de derde ronde hebben we besloten om te stoppen met enten. We denken dat de druk voldoende gedaald is.”

Kosten – baten

Hans: “Dat de enting duur was, is logisch, want de 95.000 kuikens moesten allemaal met de hand geënt worden.Maar het kan zeker uit als de voederconversie zoveel verbetert. Gelukkig heeft de broederij geïnvesteerd en isde verwachting dat de prijs voor arbeid van het enten lager kan worden. Ons advies voor andere pluimveehouders is om direct te gaan enten als Marek is aangetoond.Wij gaan nu echt weer met plezier naar de stal!”

 


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht