Sector in beweging

NieuwsarchiefAgenda

Zomermaatregelen veevoeders

Publicatiedatum: 19-08-2021

Het is de kunst een groeidip in de zomer te voorkomen. Tijdens de zomerperiode passen we daarom de samenstellingen van de voeders voor vleesvarkens aan én hebben we speciale zomervoeders voor zeugen in het assortiment. Naast het voer kunnen onze varkensadviseurs je ondersteunen met extra tips tijdens de zomerperiode. 

Hitte 

Varkens kunnen slecht tegen hitte, waardoor de voeropname in de zomer lager is. Om dit te compenseren, kun je de concentratie van voedingsstoffen in het voer verhogen. Je voert dan een speciaal voer, met hogere gehaltes. Deze strategie leidt niet direct tot een hogere opname in kilogrammen, maar zorgt ervoor dat de dieren meer nutriënten binnenkrijgen wat een positief effect heeft op de groei. 

Wat verandert er?

We verrijken het voer door het verhogen van bepaalde vitamines, dit ondersteunt varkens bij warmte in de stal. Daarnaast wordt vanaf komende week de nieuwe oogst van diverse granen, zoals gerst, tarwe en verwerkt in het voer. Bij de overgang naar deze ‘nieuwe’ granen worden preventief extra enzymen toegevoegd om de vertering te ondersteunen. Omdat het risico op mycotoxines voor de nieuwe oogst nog niet bekend is, gebruiken we preventief een speciale ‘mycotoxine binder’.  Biggenvoeders zijn het hele jaar door voorzien van gereinigde granen. Bij deze voeders gebruiken we tot zeker zes weken na de nieuwe oogst gerst en tarwe uit de oude oogst.  

Wat kun je nog meer doen?

Het is te raden om in de zomerperiode de voerschema’s voor zeugen en vleesvarkens aan te passen, daarnaast kunnen ook de voertijden worden aangepast. Voor zeugen is het advies om tijdens de zomermaanden specifieke ‘zomervoeders’ in te zetten. Uiteraard is ‘voorkomen beter dan genezen’ en dus is alles wat gedaan kan worden om hitte tegen te gaan altijd aan te bevelen. Heb je vragen of wil je een passend advies? Neem dan contact op met je varkensadviseurs. 

 

 


Terug naar het overzicht
Deel dit bericht