Daglichtsystemen op een rijtje

VleeskuikensKalkoenenVleeskuikenouderdierenBuitendienst Pluimvee

Daglichtvoorziening in vleeskuikenstallen

In steeds meer vleeskuikenstallen worden voorzieningen getroffen voor natuurlijk daglicht. Binnen een aantal concepten was dit al een eis. Door de groeiende vraag naar Beter Leven kuikens moeten meer stallen worden voorzien van daglicht. De standaard eis voor de benodigde m2 daglicht is 3% van het vloeroppervlak. Door de jaren heen zijn de systemen sterk ontwikkelt en zijn er diverse opties mogelijk.

Welk systeem je ook kiest om in de stal te installeren, zorg ervoor dat de stal volledig verduisterd kan worden. Dit kan noodzakelijk zijn bij het laden met daglicht, bij het voorkomen van pikkerij onder de kuikens of bij onrust onder het koppel met heupkrassen tot gevolg.

Onderweg merken we dat er veel vragen zijn over de diverse systemen en welke keuzes daarin gemaakt moeten worden. We zetten de meest voorkomende even op een rij.

Daglicht via lichtramen in het dak

Het meest gebruikte systeem zijn de losse verduisterbare lichtramen in het dak van de stal. Deze lichtramen worden tussen de gordingen geschroefd. Voordeel hiervan is dat het redelijk eenvoudig is te realiseren in bestaande staldaken. De meest gebruikte techniek is om eerst vanaf de bovenkant de dakplaten los te schroeven en dan met pinnen de contour van de daglichtbak door de isolatie te steken. Zo weet je vanaf beneden precies waar de isolatie uitgezagen kan worden. Zorg voor een goede verdeling van de ramen, dit voorkomt plaatvorming in het strooisel door slechte lichtverdeling.

Daglicht via een lichtstraat in de nok

Het realiseren van een lichtstraat in de nok van de stal is alleen mogelijk als er bij de bouw van de stal al rekening wordt gehouden met de spantafstand in de nok van de stal. Het voordeel van dit systeem is de gelijkmatige lichtverdeling in de stal. Daarnaast kan het complete dakoppervlak gebruikt worden voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Let er wel op dat het een kwalitatief goede lichtstraat is. De nok van de stal werkt, dus voorkom dat lichtplaten loslaten en je daarmee warmte verliest uit de stal of leklucht creëert.

Daglicht via een lichtstraat op de zijmuren

Bij nieuwbouw wordt steeds vaker gekozen voor daglicht in de zijmuren van de stal. De grootste voordelen hiervan zijn de lichtverdeling, investeringskosten en de bereikbaarheid in geval van reparaties. De ramen zijn van diffuus glas om het licht te breken en worden verduisterd middels een rolgordijn. Denk er wel aan dat wanneer er een wintergarten gerealiseerd moet worden aan de stal dit de lichtinval beperkt. Dit kan mogelijke gevolgen hebben voor het behalen van het minimum aantal lux in de stal.

Daglicht via lichtkoepels

Een andere mogelijkheid is het installeren van zogenaamde lichtkoepels in het dak. Deze koepels hebben als grootste voordeel dat doormiddel van spiegels de daglichtopbrengst wordt vergroot en er dus minder m2 daglicht nodig is. Omgerekend moet dit uiteraard wel op 3% van het vloeroppervlak uitkomen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over het creeeren van daglicht in je stal? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. 

We willen wel even noemen dat bovenstaande alleen maar een opsomming is en dat we adviseren om altijd te controleren of een bepaalde optie ook past en mag binnen het concept waar je afspraken mee hebt gemaakt.

Patrick van den Hurk

Commercieel manager Vleespluimvee

Rens van Berkel

Accountmanager Vleespluimvee

Martijn Kuijken

Accountmanager Vleespluimvee

Johan Venken

Accountmanager Vleespluimvee

Oscar Visser

Accountmanager Vleespluimvee

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden