'Out of the box denken' kan leiden tot mooi resultaat

VleeskuikensKalkoenenVleeskuikenouderdierenBuitendienst Pluimvee

Samenwerking in de kalkoenensector

‘Les nummer 1 bij het houden van kalkoenen is dat het hele gevoelige dieren zijn,’ vertelt Marleen van der Most, dierenarts bij Poultry Vets. ‘Ze zijn heel stressgevoelig, maar ook zeer veerkrachtig. Je kan soms bij een bedrijfsbezoek in de ochtend een prima koppel dieren zien en in de avond is het helemaal mis.’

Dierenarts

Marleen van der Most is nu ruim vier jaar dierenarts bij Poultry Vets in Ell. Haar specialisatie is kalkoenen. ‘De kalkoenen waren voor mij de reden om te kiezen voor pluimvee. Ieder koppel heeft een eigen verhaal en historie. Doordat je ze langdurig volgt, leef je echt mee met een koppel. Dat vind ik er zo leuk aan.’

Balans

‘Door de stressgevoeligheid dienen veranderingen zo geleidelijk mogelijk te verlopen. Zeker in de opfokperiode, want dan heb je een weerbare kalkoen om over te zetten. Het gaat erom dat je de beproevingen die de dieren meemaken zoveel mogelijk probeert te plannen zodat ze niet samenvallen. Een vaccinatie waar ze een entreactie op krijgen, voer je niet uit tijdens een coccidiose infectie of een voerovergang. Het afstemmen helpt echt om de gezondheid van de dieren op peil te houden.’

‘Het plannen is een stuk gemakkelijker als er een goede samenwerking is tussen de kalkoenhouder, voerleverancier en dierenarts. Door samen aan de keukentafel het gesprek aan te gaan, kun je de mogelijke stressmomenten beter in kaart brengen. De opfokperiode is enorm belangrijk. Door goede communicatie geef je de kalkoenen een goede start voor de rest van de ronde.’

Probiotica

‘Samen kunnen we de kalkoenhouder verder helpen. Bij een bedrijf hadden wij bijvoorbeeld last van coccidiose in combinatie met clostridium. Dit gaf meerdere rondes op een rij een verhoogde uitval van dieren in de opfokperiode. Door ‘out of the box’ te denken, zijn wij gestart met het inzetten van probiotica via het drinkwater. We zagen deze kalkoenen op een gegeven moment soms drie keer per week op sectie. Wij zaten er met onze neus bovenop. Het koppel maakte duidelijk wel een coccidiose infectie door, maar de problemen met clostridium bleven achterwege. Er kwam geen opeenstapeling van problemen. Door deze positieve ervaring hebben wij dit product op meerdere bedrijven ingezet. Wij zien er goede resultaten van.’

Samenwerken

Samen aan de keukentafel zitten en als een team samenwerken met de boer. Die combinatie staat garant voor succes. Marleen: ‘Wij hebben verschillende kalkoenbedrijven die wij wekelijks samen met Jan Jonkers van Coppens bezoeken. Wij vullen elkaar goed aan. Jan heeft veel ervaring en staat open voor vernieuwende ideeën.’

Diernutritionist Jan Jonkers

‘De kalkoensector is erg klein. Nederland telt ongeveer 25 bedrijven. Samenwerken met de hele sector is daarom nodig om vooruitgang te boeken. De kalkoenhouder, gespecialiseerde dierenartsen en veevoerleverancier hebben daarom veel contact met elkaar. Dit gaat uitstekend met de gespecialiseerde dierenartsen die werkzaam zijn in de Nederlandse kalkoenhouderij.’

‘Een voorbeeld van een innovatieve vooruitgang is het inzetten van probiotica. Toen Poultry Vets met dit idee kwam, konden we ons hierin direct vinden. De samenstelling van het voer hebben aangepast aan de toevoeging van de probiotica. Hierdoor kan de probiotica zo optimaal mogelijk werken in het dier. Een gezamenlijke inzet voor een optimaal resultaat voor de kalkoenhouder.’ aldus diernutitionist Jan Jonkers.

Kalkoenhouder Adrie Melis

‘Voor mijn bedrijf heb ik altijd wel de intentie om iets nieuws uit te proberen, maar dit moet wel verantwoord gebeuren. Door de inzet van de probiotica gebruik ik nu minder antibiotica dan voorheen en kunnen we technisch top blijven draaien. Ik zou de probiotica zeker aanbevelen aan andere kalkoenhouders. Het is natuurlijk geen verzekering maar zorgt wel voor rust op mijn bedrijf,’ vertelt Adrie Melis.

‘Het voordeel van een gezamenlijk bedrijfsbezoek is dat er direct ingegrepen kan worden als het nodig is. Zeker bij de start van de probiotica hebben we veel informatie gedeeld en konden we snel schakelen. Dat doen we eigenlijk nog steeds.’

Lees meer:

 

Interesse?

Heeft u interesse in de samenwerkingsmogelijkheden in de kalkoensector? Neem dan contact op met een van onze nutritionisten of advieseurs. Of vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met u op.

Jan Jonkers

Diernutritionist Vleespluimvee

Patrick van den Hurk

Hoofd Afdeling Vleespluimvee

    Vacature

    Interesse in een uitdagende baan in een boeiende organisatie met uitstekende arbeidsvoorwaarden? Bekijk dan onze vacatures:

    Vacatures

     

    Wij helpen graag

    Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

      * verplichte velden