In gesprek met Patrick van den Hurk, commercieel manager pluimvee van Coppens Diervoeding (links) en Nanko van der Wens, sectordirecteur vleespluimvee van De Heus Voeders.

VleeskuikensKalkoenenVleeskuikenouderdierenBuitendienst Pluimvee

Onze klanten blijven centraal staan

In juli vorig jaar heeft De Heus Voeders Coppens Diervoeding overgenomen. Voor Coppens Contact gingen we in gesprek met Patrick van den Hurk, commercieel manager pluimvee en Nanko van der Wens, sectordirecteur vleespluimvee van De Heus Voeders over de kansen en mogelijkheden die deze overname biedt voor vleespluimveehouders.

Elkaar aanvullen

Patrick: “Wij hebben De Heus altijd als een geduchte concurrent gezien. Toch keken we er ook met waardering naar, omdat ze de klanten altijd centraal zetten ondanks het feit dat het zo’n groot bedrijf is. Het klopt bij de boeren. Daarnaast hebben ze zich altijd gefocust op de afzet en het verwaarden van kuikens via hun kuikenplanning in de verschillende ketens. Dat gaat onze klanten extra afzetmogelijkheden bieden.” “Coppens is juist altijd heel sterk gefocust geweest op kwaliteit, het maximale resultaat behalen en de een-op-een relaties met hun klanten,” vult Nanko aan. “Bovendien hebben ze jarenlang ervaring met en betrokkenheid bij de ontwikkeling van het Beter Leven keurmerk (Volwaard) waardoor ze een goede positie hebben opgebouwd binnen dit concept. Dat biedt onze klanten juist weer extra mogelijkheden. De Nederlandse retail heeft namelijk aangegeven in 2023 volledig over te schakelen naar dit keurmerk.”

Extra productiecapaciteit

Nanko: “Door de transitie in de vleeskuikensector komt de afzet van vleeskuikenvoeders binnen Nederland onder druk te staan. Desondanks kampt De Heus al een tijd met ondercapaciteit van de productie door een stijgend marktaandeel binnen Nederland en een groeiende afzet in België, Frankrijk en Duitsland. Om te kunnen blijven voldoen aan de toenemende voorwaarden van de verschillende concepten hebben we steeds meer gespecialiseerde fabrieken nodig. De investering in de moderne fabriek in Helmond, waar vleespluimvee- en varkensvoeders worden geproduceerd, is dus een logische strategische keuze geweest. Met meer productielocaties ben je flexibeler.”

Vertrouwen

Patrick: “Het feit dat de Heus investeert in slachterijen en voerfabrieken spreekt vertrouwen uit voor de toekomst in de vleespluimveesector. Dat was dan ook een belangrijk argument voor Coppens om met De Heus samen te willen werken. Ook de opkomst van nieuwe concepten speelt hier een rol. Om hier in mee te kunnen gaan heb je een bepaalde omvang nodig. Voor Coppens alleen waren de risico’s te groot.”

Verandering voor klanten

Patrick: “Voorlopig gaat er voor onze klanten nog niet veel veranderen. Coppens blijft zelfstandig draaien. Achter de schermen wordt er al wel hard gewerkt om te zorgen voor een vlekkeloze overgang. Zo werken de nutritionisten van beide bedrijven al volop samen. Het mooie is dat de Coppens medewerkers al een goed gevoel krijgen over de nieuwe club waar we nu bij horen. Nanko: “Er vindt al op alle afdelingen een wisselwerking plaats. Er wordt volop van elkaar geleerd en we nemen de goede dingen van elkaar over. Een ding is zeker: bij beide bedrijven blijven de klanten centraal staan. De adviseurs die nu op de bedrijven komen, blijven dezelfde.”

Rationele beslissing

Patrick: “Een aantal jaren geleden zou het raar zijn geweest om Coppens te verkopen. Maar de markt is inmiddels veranderd. Er zijn bijvoorbeeld aanzienlijk minder slachterijen dan twee jaar geleden en daardoor ook minder afzetmogelijkheden voor Coppens. Nu zijn er weer deuren opengegaan. Rationeel gezien, snapt iedereen binnen Coppens de keuze die is gemaakt.”
Nanko: “We zijn ons ervan bewust dat een overname gevoelig ligt, omdat klanten en medewerkers die destijds gekozen hebben voor Coppens een binding hebben met het familiebedrijf. Een fabriek kan je kopen, maar klanten en medewerkers niet. Deze moeten wij verdienen door in de praktijk aan te tonen dat beide bedrijven elkaar versterken ten gunste van onze klanten en medewerkers.” 

Patrick van den Hurk

Commercieel manager Vleespluimvee

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden