Onze voeders zijn 100% Salmonella vrij

VleeskuikensKalkoenenVleeskuikenouderdierenBuitendienst Pluimvee

Hitte behandelde moederdierenvoeders

Kies voor maximale veiligheid

Neem geen risico op een Salmonella besmetting bij uw moederdieren. Zorg voor een goede borging door hitte behandeld foktoomvoer te verstrekken aan uw hanen en hennen.

Het voorkomen van een Salmonella besmetting is een verantwoordelijkheid van de hele sector. Ook wij nemen onze verantwoordelijkheid. Dat doen we op verschillende manieren:  

  • We hebben een HT lijn geïntroduceerd, daarin worden alle foktoomvoeders verhit.
  • We maken alleen gebruik van grondstoffen die geadviseerd worden door SecureFeed. De risicovolle, Salmonellagevoelige grondstoffen worden dus niet in onze foktoomvoeders verwerkt.
  • We hebben dedicated bulkwagen waarmee alleen hitte behandelde voeders worden getransporteerd.
  • We ontsmetten en reinigen onze bulkwagens voordat ze het erf oprijden bij onze klanten.
  • Wij bewaren monsters van alle geproduceerde foktoomvoeders. Steekproefsgewijs worden deze monsters gecontroleerd op Salmonella.

 

Positieve ervaringen

Hieronder vindt u enkele uitspraken van vermeerderaars over hun ervaringen met de foktoomvoeders die een hittebehandeling hebben gehad:

"Er is geen selectieve opname van het voer."


"Het voer heeft een mooie structuur.”


“De schade bij een Salmonellabesmetting is erg groot. Door deze verhitte voeders is de kans op besmetting en stuk kleiner geworden op mijn bedrijf.”

 

Op zoek naar alternatief om bacteriën te doden

Begin 2018 werd het gebruik van formaldehyde als voeradditief in foktoomvoeders verboden. We zijn toen op zoek gegaan naar een alternatief waarmee we (Salmonella)bacteriën konden doden in het voer. Het aanzuren van de foktoomvoeders leek de meest voor de hand liggende optie.

Intern onderzoek wees echter uit dat we, met het aanzuren van de voeders, niet konden garanderen dat de (Salmonella)bacteriën voldoende beheerst werden. Het aanzuren was dus niet effectief genoeg om te voldoen aan de wettelijke normering. (In deze periode hebben we onze voeders natuurlijk wel altijd Salmonella vrij afgeleverd). Bovendien zorgde het aanzuren voor een kostprijsverhoging van het voer.

We zochten daarom verder naar een ander alternatief. Verhitting van het complete voer was de enige logische stap waarmee we bacteriën voldoende konden afdoden. Halverwege 2018 zijn we daarom gestart met het produceren van hitte behandelde voeders voor hennen én hanen.

Veel ervaring met verhitting foktoomvoeders

Inmiddels hebben we veel ervaring opgedaan met het verhitten van onze foktoomvoeders. We kunnen zeggen dat we een antwoord gevonden hebben op de vraag hoe we onze voeders Salmonella vrij kunnen produceren en leveren. Daarbij is het gunstig dat de kostprijs van deze hitte behandelde voeders lager is dan de kostprijs van voeders die aangezuurd worden. De verhittingsstap heeft bovendien geen invloed op de kwaliteit van het voer, omdat het een gecontroleerde verhitting is waarbij oververhitting wordt voorkomen. De voedingswaarde en de structuur van de voeders blijven dus optimaal.

100% Salmonella vrij

Maar belangrijker is, dat we geen Salmonella meer aangetoond hebben in onze foktoomvoeders sinds we deze verhitten. Om daar zeker van te zijn, hebben we in de afgelopen periode van iedere afleveringsbadge voor iedere individuele klant een monster genomen en deze door een extern laboratorium laten controleren op de bacterieloot en aanwezigheid van Salmonella. Tot nu toe hebben we alles ruim binnen de normen kunnen produceren en is het voer 100% Salmonella vrij. Wij bewaren monsters van alle geproduceerde foktoomvoeders. Steekproefsgewijs worden deze monsters gecontroleerd op Salmonella. Ook is vast komen te staan dat de “totale bacterieloot” in het voeders ook zeer sterk verlaagd is.

Borging tot aan de silo

Met alleen het verhitten van voer ben je er natuurlijk niet. Er komt meer bij kijken bij Salmonellaborging. We gebruiken daarom alleen maar de grondstoffen die geadviseerd worden door SecureFeed. De risicovolle, Salmonellagevoelige grondstoffen worden dus niet in onze foktoomvoeders verwerkt. Verder worden diverse onderdelen in onze fabriek én onze transportmiddelen, via GMP borging, systematisch gecontroleerd op Salmonella. Het voer wordt altijd getransporteerd met dedicated vrachtwagens waarvan we er zeker van zijn dat er alleen hitte behandelde voeders in hebben gezeten. Het is goed om te noemen dat alle voeders die in onze fabriek worden geproduceerd een hittebehandeling krijgen. Door al deze maatregelen samen kunnen we een Salmonella negatief garantie afgeven tot aan de silo van de pluimveehouder.

Wilt u meer weten over onze foktoom voeders?

Patrick van den Hurk

Commercieel manager Vleespluimvee

Ontsmetten bulkwagens; onze verantwoordelijkheid

Om besmettingen via transport te voorkomen, worden onze bulkwagens iedere dag schoongespoten. Onze bulkwagenchauffeurs ontsmetten de banden van de bulkwagen voordat ze het terrein op rijden van onze varkens- en pluimvee. Maar dit is nog niet alles.

Benieuwd wat onze chauffeurs precies doen om besmetting te voorkomen?

Lees meer

Heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan onderstaand formulier in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

 
* verplichte velden

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden