VleeskuikensKalkoenenVleeskuikenouderdierenBuitendienst Pluimvee

Positieve ervaringen vermeerderaars

Ruim tien jaar geleden zag het eerste concept van traag groeiende vleeskuikens voor de Nederlandse markt het levenslicht. Na Volwaard en het Beter Leven Keurmerk volgden andere concepten zoals Goed Nest Kip. Niet alleen de vleeskuikenhouders zijn te spreken over dit concept. Ook de vermeerderaars zien de voordelen. 

Positieve ervaringen vermeerderaars

Vermeerderaars hebben verschillende redenen om over te stappen op het houden van hennen en hanen voor het traag groeiende vleesconcept.

  • Een pluimveehouder, die nu voor de derde ronde deze ouderdieren in zijn stal heeft, geeft aan dat hij het goed naar zijn zin heeft met dit concept. “Het werkt erg prettig en je hebt een mooiere kip in de stal. Ik hoef in ieder geval niet meer terug naar regulier.”
  • Een andere vermeerderaar heeft juist gekozen voor een concept omdat hij graag voor de Nederlandse markt wil produceren. Hij vindt de exportmarkt te grillig. “We zijn steeds afhankelijker van minder stabiele landen voor de export van broedeieren.”
  • “Er hoeven geen aanpassingen gedaan te worden aan de stal. Je kunt direct met dit concept beginnen.”
  • “Als je toe bent aan iets nieuws, dan is het werken met andere rassen een mooie uitdaging. De rassen voor de traag groeiende concepten vragen toch een andere manier van werken.”
  • De opbrengsten en de resultaten zijn vergelijkbaar met gangbare rassen. De kippen zijn iets duurder, maar ze hebben minder voer nodig. De kosten en opbrengsten zijn dus redelijk gelijk met de reguliere sector.

 

Meer terugkoppeling

Als je kiest voor het produceren van broedeieren binnen een concept, kan dat rust opleveren. Je gaat meedraaien in een groep, waarmee je samen een bepaald resultaat wil behalen. De eendagskuikens worden bij een beperkt aantal vleeskuikenhouders afgezet. Hierdoor krijg je meer feedback terug over de kwaliteit van de broedeieren. Je zit er wat dichter op. In de reguliere sector zijn de broedeieren bestemd voor steeds andere vleeskuikenhouders of ze gaan weg voor de export. Hier krijg je bijna niets meer over te horen.

Veel ervaring met traag groeiende rassen

“Binnen het traag groeiende vleeskuikenconcept wordt er gewerkt met andere rassen ouderdieren. In het begin was het zoeken naar de juiste manier om ze te managen. Maar in de afgelopen tien jaar hebben we hier veel ervaring mee op gedaan. We weten wat deze dieren nodig hebben. We kunnen  vermeerderaars dus goed begeleiden als ze nog geen ervaring hebben met traag groeiende rassen,” vertelt Patrick van den Hurk. “Dit doen we vaak in samenwerking met de dierenarts, broederij en geneticaleverancier. We begeleiden vermeerderaars intensief als ze voor het eerst opstarten met een nieuw ras. Als alles goed loopt, is er natuurlijk minder begeleiding nodig. Het is maar net wat de behoefte is bij de vermeerderaar. De verschillende partners houden elkaar in ieder geval op de hoogte van de stand van zaken tijdens een ronde.”

Blijven optimaliseren

We weten inmiddels dus wat de dieren nodig hebben, maar we blijven optimaliseren. Deze dieren hebben bijvoorbeeld een iets rijker voer nodig met meer eiwit en energie. Over de verschillende ontwikkelingen vindt regelmatig terugkoppeling plaats, zodat ervaringen door iedereen binnen het concept gedeeld kunnen worden.

Lees meer over dit onderwerp op:
 

Interesse?

Heeft u interesse in de mogelijkheden van het houden van ouderdieren in een traag groeiend vleesconcept? Neem contact op met een van onze adviseurs of vul onderstaand formulier in.

Patrick van den Hurk

Commercieel manager Vleespluimvee
 
* verplichte velden

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden