Vierde generatie bouwt hypermoderne vleeskuikenstal

VleeskuikensKalkoenenVleeskuikenouderdierenBuitendienst Pluimvee

Bedrijfsreportage familie Baeyens Oud-Turnhout

Ronny, Ingrid en Bart Baeyens houden 154.000 vleeskuikens in Oud-Turnhout (België). Ronny en Ingrid hebben het bedrijf in 1982 overgenomen van Ronny´s opa. Die hield op dat moment 20.000 kuikens. Gestaag zijn ze gegroeid naar 70.000 vleeskuikens verdeeld over drie stallen. Met zoon Bart klopt de volgende generatie aan de deur. Onder zijn leiding zijn twee nieuwe stallen gebouwd.

De familie Baeyens koos voor Coppens, vanwege het vertrouwen in hun deskundige begeleiding bij zowel de bouw van de stal als bij het technisch presteren van de dieren. Samen met accountmanager Johan Venken hebben ze al mooie resultaten behaald.

De vergunning

De familie Baeyens heeft maar liefst acht jaar moeten wachten op de vergunning voor hun uitbreiding. Ze liggen met hun bedrijf vlak naast natuurdomein de Liereman. Dat zorgde voor nogal wat problemen en oponthoud. Maar de aanhouder wint. “De laatste stal van mijn ouders is gebouwd tijdens de dioxinecrisis, deze stallen in de coronacrisis. Het kan alleen maar beter gaan!”, lacht Bart. Met hoge gewichten, netto voerconversies onder de 1,00 (1500 g) en een voetzoollaesies score van 3 in de eerste ronde, kan wel gesteld worden dat de stallen momenteel super draaien. Het klimaat in de stallen is echt top.

Inrichting

Bart, Ronny en Ingrid zijn bij verschillende bedrijven inspiratie gaan opdoen, alvorens een stallenbouwer en inrichting te kiezen. De keuze is gevallen op Van Der Linden voor de ruwbouw en Vencotec voor de inrichting.

Stalklimaat

De stallen zijn voorzien van daglicht via de zijkanten. Het onderdak is afgewerkt met aluminium platen en voorzien van 20 centimeter isolatiemateriaal. Terwijl er sneeuw op de daken ligt op het moment van dit interview, staan de kachels uit en is de staltemperatuur toch 29 graden. En dat terwijl de kuikens slechts acht dagen oud zijn. Vencotec heeft gezorgd voor een optimaal stalklimaat. “Voordat we begonnen zijn met de bouw, hebben de inrichters van Vencotec de stallen in 3D getekend. Samen hebben we het hele bouwproces doorlopen. Punten die we anders wilden, hebben ze aangepast. Eigenlijk klopte alles wat er op de tekeningen stond”, aldus Bart. “Zowel ventilatie- als voercomputer zijn van het merk Hotraco. Vencotec heeft de basisinstellingen ingesteld en gecontroleerd. Alles stond meteen goed. Het is vanaf de eerste ronde  gewoon prettig werken in de stallen.”

Verlichting

Voor de verlichting werd gekozen voor de nieuwe Philps Signify lampen. “In België zijn wij het eerste bedrijf met dit type licht”, zo vertelt Bart. “De lampen geven een groen licht af. Dit is aangenaam voor de kuikens en zorgt voor een rustgevend gevoel.” Zowel Bart als Ronny hebben nog geen moment spijt gehad van deze keuze.

Ventilatie

De ventilatie gebeurt middels een combinatie van nok- en lengteventilatie. De grote ventilatoren in de achtergevel zijn van het merk Skov/Big Dutchmann. Die zijn als een geheel gebouwd en ze hangen niet meer in vierkante bakken. Hierdoor hoopt er geen vuil meer op in de hoeken. Bij de ventilatoren gaat de lucht op een gestroomlijnde manier naar buiten. Aan de buitenzijde van de stal is een soort ‘toeter’ op de ventilatoren bevestigd. Die zijn voorzien van lamellen die automatisch worden gestuurd. Ze houden direct zonlicht en andere weersinvloeden buiten. Wind kan dus ook niet naar binnen. De ‘toeters’ aan de buitenzijde zijn voorzien van een roestvrij staal rooster en aan de binnenkant zit een isolatiedeksel met rubber dichting voor een luchtdichte afsluiting.

De buitenzijde van de stallen is afgewerkt met Bruynzeel platen. Zowel deze platen als de golfplaten en de raamgordijnen zijn afgewerkt in een antracietkleur. Dit zorgt voor een mooi, strak aanzicht.

Opvang van regenwater

De brandweer heeft de familie verplicht om het regenwater op te vangen in een grote waterput tussen de stallen. Deze put is maar liefst honderd meter lang, zes meter breed en kan zeshonderdvijfenzestig kubieke meter water opvangen en driehonderd kubieke meter spoelwater. Er is daardoor een breedte van 6 meter ontstaan tussen de stallen. De vloer tussen de stallen bestaat volledig uit beton. Deze vloer is ‘golvend’ richting de afvoerputjes aangelegd. “In de zomer kunnen we afvoerputjes met behulp van een speciale buis verhogen. Op die manier kunnen we dan de vloer onder water zetten, zodat het beton koel blijft”, aldus Ronny. Dit zal een positief effect hebben op de staltemperatuur. Vóór de stallen wil Bart nog een bomenrij aanplanten voorzien van een nevelinstallatie. Zo’n installatie beschermt in de lente de bloesem en houdt het gras in de zomer vochtig, waardoor het ook in de stal frisser zal blijven.

Bronput

De kuikens krijgen drinkwater via een bronput. Ronny en Bart hebben er twee; één voor de oude stallen en één voor de nieuwe. In de hygiënesluis heeft Bart een installatie gebouwd, daar kan hij steeds kiezen tussen water uit de bronput óf water uit de regenput. De hygiënesluis bevindt zich aan de voorkant van het bedrijf. Hier douchen dierenarts en vertegenwoordigers zich, alvorens de stallen te betreden.

Vertrouwen in de toekomst 

Zoon Bart verzorgt de kuikens in de nieuwe stallen, Ronny blijft de verzorging in de oudere stallen voor zijn rekening nemen. “Ik ben nu eenmaal wat minder vlot met die nieuwe computers,“ lacht Ronny. De familie Baeyens is blij met de manier waarop de nieuwe stallen in gebruik genomen zijn. De resultaten spreken voor zich en dit zelfs zonder antibioticagebruik. Bart, Ronny en Ingrid kijken dan ook met vertrouwen naar de toekomst!

Bedrijfsreportages vleeskuikenhouders

Lees ook de bedrijfsreportages van enkele andere vleeskuikenklanten en neem een digitaal kijkje op hun bedrijf.

Johan Venken

Accountmanager Vleespluimvee

Patrick van den Hurk

Commercieel manager Vleespluimvee

Rens van Berkel

Accountmanager Vleespluimvee

Martijn Kuijken

Accountmanager Vleespluimvee

Oscar Visser

Accountmanager Vleespluimvee

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden