Taart voor het behalen van de doelstelling!

VleeskuikensKalkoenenVleeskuikenouderdierenBuitendienst Pluimvee

Gemiddelde voederconversie van 1.43 met GNK

Peter en Marjo van Lith uit Asten-Heusden realiseerden in het afgelopen jaar een gemiddelde voederconversie van 1,43. Een topprestatie! De doelstelling, die ze samen met accountmanager Willem de Haas bepaalden, werd hiermee ruimschoots gehaald. Reden om te trakteren op taart.

“Het behalen van deze resultaten zijn het gevolg van een goede en open samenwerking met mijn dierenarts en voerleverancier,” vertelt Peter. “We zijn jaren geleden begonnen om de problemen die we op ons bedrijf tegenkwamen één voor één op te lossen. Als een bepaalde aanpak werkte, dan bleven we deze structureel herhalen. Uiteindelijk kwamen we op het punt dat we ronde op ronde goede resultaten aan het kopiëren waren.”

Problemen aanpakken

Peter: “Om zover te komen hebben we wel twintig verschillende problemen aangepakt. Ten eerste hebben we afstand genomen van alle klokschema’s. We voeren nu de hele dag en zorgen ervoor dat de pannen eenmaal per dag leeg komen. We sturen op basis van wat de kuikens zelf aangeven. Als de kuikens naar de zijkant van de stal kruipen, dan is het klimaat niet goed en ondernemen we actie. Wij willen dat de kuikens ‘gezaaid’ in het hok liggen.”

Geen natte stallen

“We hadden regelmatig last van nattere stallen als de kuikens drie à vier weken oud waren, met kreupelheid en soms ook nog Coli of een ORT- infectie als gevolg. Tijdens het Pluimveesymposium hoorden we over het positieve effect van het uitkomen van kuikens in de stal. Daar zijn we toen mee gestart.

Verder hebben we twee stallen met het Terra-Sea systeem, gebouwd waarbij geconditioneerde lucht de stal in komt. We hebben daarnaast RV- en temperatuurmeters binnen en buiten de stal geplaatst. Hierdoor kunnen we op de klimaatcomputer zien hoeveel vocht er de stal in en uit gaat en kunnen we voorspellen of de stal nat wordt. Vanaf die tijd zijn we het klimaat op basis van deze informatie gaan sturen. Om natte stallen te voorkomen verstrekken we ook kuikenvoer met een samenstelling die zorgt voor een lage water-voer verhouding. Al deze maatregelen samen gaven zo’n goed resultaat dat het probleem is verholpen."

Nieuw ras

Marjo: “Wij hadden inmiddels mooie droge stallen. Hierdoor zat er minder mest aan de hakken en de nagels van de kuikens. Daardoor kwamen er veel heupkrassen met onderhuidse ontstekingen en afkeuring tot gevolg. We zijn toen met succes overgeschakeld naar de Ranger Classic.”

Coccidiose onder controle

“Het volgende probleem, Coccidiose, diende zich toen aan. Samen met nutritionist Jan Jonkers, adviseur Willem de Haas en onze dierenarts hebben we een gedegen plan van aanpak opgesteld. Hierin hebben we de wijze van reinigen en ontsmetten bepaald en keuzes gemaakt voor de anti-Coccidiosemiddelen in het voer. De Coccidiose is nu heel goed onder controle. Verder hebben we samen afgesproken dat er altijd een gedegen ‘entdeken’ op de kuikens zit. Wij betalen daarvoor een vaste vergoeding per kuiken. De dierenarts bepaald welke vaccinaties worden uitgevoerd. Ik vertrouw erop dat dit goed gebeurd. Eerlijkheid en transparantie verwacht ik trouwens van alle partijen waar ik mee samenwerk.”

Mooi jaar achter de rug

“We hebben een heel mooi jaar achter de rug. De resultaten die we nu draaien zijn de beste in jaren. De uitdaging wordt om deze manier van werken te handhaven. Het is belangrijk dat we consequent blijven. Alles wat goed werkt, blijven we doen. Daarnaast blijven we kijken, onderzoeken en monitoren.”

Vakantiegevoel

“De kuikens die bij mij in de stal komen moeten een vakantiegevoel hebben. En als ik eerlijk ben, dan heb ik dat momenteel ook als ik mijn kuikens ga verzorgen. Ik ga er gewoon met plezier naar toe,” besluit Peter.

Resultaten

De gemiddelde resultaten over 2019 van de Goed Nest Kip kuikens van Peter en Marjo van Lith.

Voederconversie 1,83
Voederconversie 1.500 gram 1,43
Aflevergewicht (gr) 2.466
Groei (gr/dag) 48,6
Uitvalpercentage 2,97

Ook interesse?

Heb je ook interesse in het houden van Goed Nest Kip kuikens? Of wil je meer weten over het behalen van goede resultaten? Neem dan contact op met:

Jan Jonkers

Diernutritionist Vleespluimvee

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden