Krijg inzicht in opzetmanagement &kuikenkwaliteit

Kuikencheck

VleeskuikensKalkoenenVleeskuikenouderdierenBuitendienst Pluimvee

Kuikencheck

De manier waarop uw kuikens aan het begin van de ronde worden opgezet, is bepalend voor de rest van de ronde. Het is dus essentieel dat de opvang optimaal is. Met de kuikencheck krijgt u inzicht in de kuikenkwaliteit én in uw opzetmanagement. Dit levert vaak nuttige informatie op.

De gegevens voor de kuikencheck worden op dag 0 en 7 verzameld en verwerkt in een monitoringsprogramma.

Meting dag 0

Eerst worden algemene gegevens verzameld zoals VB nummer, leeftijd ouderdieren, uitkomstsysteem en verwarmingssysteem. Tijdens het lossen wordt de temperatuur van 25 kuikens gemeten. Deze kuikens worden ook individueel gewogen. Ook de navelkwaliteit wordt gescoord. Is deze ontstoken, met een draadje of glad? Op vier plaatsen in de stal wordt de relatieve luchtvochtigheid, de CO2-concentratie en de temperatuur van strooisel, vloer en ruimte gemeten. Na één uur worden weer 25 kuikens getemperatuurd en wordt de pootjestemperatuur gescoord.

Meting dag 7

Na exact zeven dagen wordt de uitval genoteerd. Dit geeft een indicatie van de kuikenkwaliteit. Daarna worden weer 25 kuikens getemperatuurd en gewogen en wordt opnieuw de luchtkwaliteit in kaart gebracht. Deze informatie zegt veel over het opvangmanagement.

Stoplichtsysteem

De verzamelde gegevens worden verwerkt in het monitoringsprogramma dat speciaal hiervoor door Coppens Diervoeding is ontwikkeld. Door een stoplichtsysteem wordt direct duidelijk wat goed gaat én waar actie vereist is.

 

Nuttige informatie kuikencheck

Met de kuikencheck worden kuikenkwaliteit en verbeterpunten in het opzetmanagement in beeld gebracht. Dit levert nuttige informatie op:

 • Direct na het uitvoeren van de check kunt u al bijsturen in de stal. Denk hierbij aan het verlagen of verhogen van de staltemperatuur.
 • U kunt samen met onze adviseurs een verbeterplan opstellen. Het is belangrijk ook de broederij hierbij te betrekken. Door de checks worden de verbeteringen in de volgende rondes zichtbaar.
 • De kuikencheck toont duidelijke resultaten op basis van cijfers en niet op basis van gevoel.
 • De kuikencheck is een goed praatstuk richting dierenarts, broederij en voerleverancier.

 

Besparen door kuikencheck

Deze kuikencheck kan u als pluimveehouder veel besparen. Denk bijvoorbeeld aan het terugdringen van sterfte of antibioticagebruik, doordat de kuikens met de juiste temperatuur opgevangen worden. Wanneer de kuikens op dag 7 te warm zitten, kan eerder gestopt worden met verwarmen. De kuikencheck draagt bij aan gemakkelijk werken, gezonde kuikens en betere resultaten.

Zelf uitvoeren

Een vleeskuikenhouder kan deze check zelf uitvoeren. Maar het heeft de voorkeur om deze keer samen met een van de kuikenspecialisten van Coppens Diervoeding uit te voeren. Juist door samen kritisch te kijken, ontstaat discussie in de stal over wat nu wel of niet een kwaliteitskuiken is. Het uitvoeren van de kuikencheck duurt ongeveer 1,5 uur per ronde.

Data uit 170 kuikenchecks

We hebben inmiddels ruim 170 kuikenchecks afgenomen op verschillende vleeskuikenhouderijen. De verzamelde data heeft ervoor gezorgd dat we een beter inzicht hebben gekregen in het kuikenmanagement op bedrijfsniveau. Graag delen we een aantal bevindingen uit deze vele kuikenchecks.  

Data uit 170 kuikenchecks

Wilt u ook een optimale start?

Neem dan contact op met een van onze kuikenspecialisten.

Samen zorgen wij ervoor dat uw kuikens op dag zeven klaar zijn voor de rest van de ronde.

Patrick van den Hurk

Commercieel manager Vleespluimvee

Oscar Visser

Accountmanager Vleespluimvee

Martijn Kuijken

Accountmanager Vleespluimvee

Willem de Haas

Accountmanager Vleeskuikenouderdieren

Rens van Berkel

Accountmanager Vleespluimvee

Johan Venken

Accountmanager Vleespluimvee

Vraag of opmerking?

Heeft u een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in. Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

   
  * verplichte velden

  Vacature

  Interesse in een uitdagende baan in een boeiende organisatie met uitstekende arbeidsvoorwaarden? Bekijk dan onze vacatures:

  Vacatures

   

  Wij helpen graag

  Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

   * verplichte velden