Voetzoollaesies;
U kunt ze voorkomen!

Praktische tips

VleeskuikensKalkoenenVleeskuikenouderdierenBuitendienst Pluimvee

Voetzoollaesies

Voetzoollaesiescore is een belangrijke parameter geworden in de vleeskuikenbranche. Door de Vleeskuikenrichtlijn dient iedere vleespluimveehouder deze score onder de 80 te houden.

Eerst oorzaak zoeken
Om de voetzoollaesiescores zo laag mogelijk te houden bij onze klanten, hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar factoren die invloed hebben op het ontstaan van voetzoollaesies. Hiervoor zijn een een groot aantal bedrijven bezocht. Hier werden op twee momenten per ronde, twee stallen bemonsterd; één stal met een hogere voetzoollaesiescore en één stal met een lagere score.

Winst met watermanagement
Het bleek dat er ontzettend veel winst te behalen is met het verbeteren van het watermanagement. Vaak bleek dat de natte(re) plekken zich veelal onder de waterlijnen bevonden, terwijl de rest van de stal mooi droog was.

100% < 80 punten
Door de focus te leggen op droog strooisel en het doorvoeren van enkele aanpassingen in het voer, scoort 100% van onze klanten gemiddeld per maand onder de 80 punten.
Voer is dus ook een variabele die een bijdrage levert aan gezonde voetzolen!

Praktische tips watermanagement:

 • Stallen met een te hoge waterdruk hadden in het onderzoek beduidend meer last van voetzoollaesies. Het zorgt voor nat strooisel onder de waterlijnen. Ga dus na wat de opbrengst werkelijk is en wat het moet zijn volgens de fabrikant. Houdt de waterdruk in de eerste drie weken aan de lage kant. Daarna kan deze verhoogd worden.
 • Veel nippels zijn (nog) niet vervangen vanwege de investering. Onze adviseurs rekenen graag voor u uit wat vervanging van de nippels kost ten opzichte van het verlies aan inkomsten door te hoge voetzoollaesiescores. De levensduur van nippels is ongeveer 5-7 jaar.
 • Zorg dat het kuiken vanaf twee weken leeftijd met een gestrekte hals kan drinken. Dit voorkomt waterverspilling. Een kuiken kan namelijk niet slikken. Is de strooisellaag aan weerszijden van de drinklijn verhoogd, maar niet onder de drinklijn, dan drinken de kuikens niet vanuit een optimale hoek.
 • Een opvangbakje onder de nippel houdt het strooisel ook droger.
 • Controleer of de wateropbrengst van de eerste en de laatste nippel in de leiding even hoog is.
 • Let tijdens uw controleronde eens op het drinkgedrag. Optimaal is dat een kuiken 3 tot 4 maal pikt aan de nippel. Is dit vaker dan is de nippelopbrengst te laag. Is dit minder vaak dan is deze te hoog.
 • Voorkom extra vocht in de stal, zoals condens op de waterlijn. Ziet u een verhoging van strooisel direct aan de drinklijn, dan lekken de nippels of spelen de kuikens met de nippels.

 

Diverse tips

 • Zorg bij de opzet van de kuikens dat de vloertemperatuur minimaal 30 graden Celsius is en dat de strooisellaag niet te dik is. Het vocht kan lastiger onttrokken worden aan een dikke laag en het strooisel blijft dus langer vochtig. Zelfs door kort contact met nat strooisel kunnen voetzoollaesies ontstaan.
 • Voetzoollaesies kunnen zich al vroeg in de ronde ontwikkelen. Het is daarom raadzaam om tijdens de ronde op vastgestelde momenten een voetzoollaesiescore te bepalen van 50 kuikens. Zo krijgt u snel inzicht of extra sturing nodig is.
 • Ventileer genoeg. Ook in koudere perioden. Het vocht wat in de stal komt moet er ook weer uit.
 • Zorg voor een goede lichtverdeling in de stal. Vervang een kapotte lamp daarom direct.

 

Wilt u ook een lagere voetzoollaesiescore? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Vacature

Interesse in een uitdagende baan in een boeiende organisatie met uitstekende arbeidsvoorwaarden? Bekijk dan onze vacatures:

Vacatures

 

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

  * verplichte velden