In gesprek met Adrie Klaassen, commercieel manager varkens van Coppens Diervoeding (links) en Eric Lensen, sectordirecteur varkens van De Heus Voeders.

ZeugenBiggenVleesvarkensHokverrijkingBuitendienst Varkens

Het beste van twee werelden

Bij de verkoopafdelingen van de sector varkens is de integratie tussen De Heus en Coppens al in volle gang. Samen met Adrie Klaassen, commercieel manager varkens van Coppens en Eric Lensen, sectordirecteur varkens van De Heus Voeders spraken we over de voordelen van de samenwerking en de plannen voor de toekomst.

Integratie

Eric: “Dit jaar richten we ons vooral op het integreren van de verkoopafdelingen in de varkenssector van Coppens en die van De Heus. Omdat beide bedrijven een sterke positie hebben in de markt, willen we goede dingen natuurlijk zoveel mogelijk behouden. Momenteel worden de kaders op commercieel en technisch vlak uitgezet. Het uitgangspunt is natuurlijk dat het voor klanten normaal door blijft lopen, zoals ze gewend zijn.”

Voordelen samenwerking 

Adrie: “De overname door De Heus heeft verschillende voordelen. Naast schaalvoordelen, is het grootste voordeel, dat we samen meer expertise in huis hebben om de klanten hun doelstellingen te laten realiseren. Zo komt er uiteindelijk één grote afdeling nutritie en hebben we toegang tot meer onderzoeksresultaten. Bijvoorbeeld uit het varkensonderzoekscentrum De Elsenpas. De Heus Voeders is een wereldspeler en ook de kennis uit andere landen kunnen we nu lokaal toe gaan passen.” 

Eric: “Het mooie vind ik dat De Heus en Coppens elkaar op verschillende gebieden aanvullen. Qua werkgebied, maar bijvoorbeeld ook qua voeders. Daarnaast denk ik dat de overname voor Coppens klanten nieuwe deuren opent, bijvoorbeeld naar de deelname in ketenconcepten zoals Varken Op z’n Best (Best Star Meat). Dit soort concepten worden steeds belangrijker in de toekomst.” 

Adrie: “Er is ook steeds meer vraag naar verschillende soorten voer. De Heus heeft een gespecialiseerde fabriek in Andel, waar alleen biggenvoer wordt gemaakt. Daardoor kunnen we gebruik maken van de beste technologie en kunnen we voldoen aan de steeds strengere voorwaarden die worden gesteld aan deze voeders. Voor de klanten betekent dit topvoeders op basis van de beste grondstof en en productietechnologie die uiteindelijk zorgen voor betere prestaties.”

Planning

Eric: “Er wordt sinds begin dit jaar al volop samengewerkt, bijvoorbeeld binnen de verschillende specialistenteams, zoals het zeugen/biggenteam. Van elkaar leren is daarbij een belangrijk uitgangspunt. We denken echt in ‘1+1=3’” 
Adrie: “Achter de schermen zijn al verschillende stappen gezet, zo wordt de komende maanden het assortiment voeders door de afdeling nutritie en productmanagement geharmoniseerd.” Eric vult aan: “Het is belangrijk om te benoemen dat we niet per defi nitie gaan voor de voeders van De Heus; er komt één nieuw assortiment met daarin het beste van twee werelden. Voeders die het goed doen bij de varkensklanten en beter presteren dan gemiddeld, blijven uiteraard in het assortiment.”

Vertrouwd gezicht

Adrie: “In de loop van dit jaar worden vrachten voer soms al uitgeleverd in een bulkwagen van De Heus. De productie vindt echter gewoon plaats in de fabriek in Helmond, alleen het ‘jasje’ is dus anders. Klanten van Coppens kunnen voorlopig nog gewoon bestellen via het kantoor in Helmond of het online bestelsysteem. Ook de contacten met de buitendienst worden voortgezet, dat betekent voor klanten dat ze gewoon het vertrouwde gezicht van hun Coppens adviseur blijven zien.”

Toekomst

Eric: “De komende jaren, staat de sector voor flinke uitdagingen. Zo weten we bijvoorbeeld nog niet wat de diverse saneringsregelingen en marktontwikkelingen precies voor een e ect gaan hebben op de uiteindelijke omvang van de varkensstapel in Nederland en België. We willen een sterke partner zijn voor de varkenshouders en we hebben er het volste vertrouwen in dit in de toekomst te blijven.” Adrie: “Over een tijdje zijn we onderdeel van een grotere organisatie, toch willen we onze slagkracht blijven behouden en dicht bij onze klant blijven staan. De kernwaarden van Coppens nemen we mee! Uiteindelijk vormen we straks één team, met het beste van twee werelden.”

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden