ZeugenBiggenVleesvarkensHokverrijkingBuitendienst Varkens

Hoger eiwitgehalte in varkensvoeders

In onze proefstal voor biggen hebben we onderzoek gedaan naar de effecten van voeders met een hoger eiwitgehalte, ’ vertelt diernutritionist Huub Derix. ‘In de rest van de wereld is dit gangbaar omdat daar antibiotica, zink en koper ingezet kan worden om de darmgezondheid op peil te houden. Door de regelgeving in Nederland zijn deze maatregelen niet mogelijk en is het dus een uitdaging om het eiwitgehalte te verhogen.’

Biggenvoeders

‘In de proef zijn we er in geslaagd om de darmgezondheid te behouden met een hoger eiwitgehalte in het biggenvoer. Het hogere eiwitgehalte resulteert inderdaad in een hogere groei en een betere voederconversie. Het assortiment is hier inmiddels op aangepast.

Het is daarbij wel noodzakelijk om de gespeende biggen in drie fasen te voeren. We moeten er in de eerste tien dagen na het spenen voor zorgen dat de darmgezondheid weer op peil is, zodat daarna de hoge eiwitvoeders maximaal benut kunnen worden. Veel klanten zijn in de afgelopen periode zonder problemen overgeschakeld naar deze biggenvoeders’.

Vleesvarkensvoeders

We hebben vervolgens onderzocht of we deze hogere groei en scherpere voederconversie ook konden realiseren door het eiwitgehalte te verhogen in het startvoer bij vleesvarkens,’ vervolgt diernutritionist Wouter Janssen. ‘We hebben daarom in allebei de vleesvarkens proefstallen onderzoek gedaan en gekeken naar de effecten bij beren, borgen en gelten van verschillende moderne genetica.’

‘Het blijkt dat de nieuwe vleestypische rassen met een hoge voeropname, meer behoefte hebben aan eiwit. De opname ervan resulteert in een hogere groei en/of scherpere voederconversie. Bij varkens met een lagere voeropname capaciteit is het daarnaast belangrijk om ook te investeren in energie. In onze fabriek zijn we in staat om extreem hoge energie gehaltes in het voer te verwerken.’

Op basis van de uitkomsten van deze proeven hebben we het eiwitgehalte van alle startvoeders verhoogd.

‘Wij adviseren u graag als u wilt overstappen op een biggen- of vleesvarkensvoer met een hoger eiwitgehalte,’ besluiten de diernutritionisten.

Onderzoeksfaciliteiten

We zijn trots op onze drie onderzoeksfaciliteiten voor gespeende biggen en vleesvarkens,  Hier testen we of de theorie overeenkomst met de praktijk en leveren we bewijs voor onze innovaties en producten. Dit komt allemaal ten goede aan varkens- en pluimveehouder. De verkregen informatie benutten we immers om de dierprestaties en economische resultaten te verbeteren bij onze klanten.

Swine Research Centre    Piglet Research Centre

 

Wilt u ook een hogere groei of scherpere voederconversie?

Neem dan contact met een van onze diernutrionisten of adviseurs. Of vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met u op.

Wouter Janssen

Diernutritionist Varkens

Huub Derix

Diernutritionist Varkens
 
* verplichte velden

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden