ZeugenBiggenVleesvarkensHokverrijkingBuitendienst Varkens

Het varken centraal bij hokverrijking

Als varkens niet kunnen wroeten of zoeken naar voedsel heeft dat nadelige gevolgen op de gezondheid en prestaties van het dier. Dit heeft ertoe geleidt dat in 2003 het gebruik van hokverrijking wettelijk is vastgelegd. Onze adviseurs kunnen helpen bij het opstellen en uitvoeren van een praktisch verrijkingsschema. Tijd voor een gesprek met twee van onze collega’s, Ken Wijenberg en Harold Veens, over hokverrijking.

Wetgeving

Harold: “Volgens de wet moeten varkens permanent kunnen beschikken over voldoende materiaal om te onderzoeken en mee te spelen. Dit houdt in dat er naast permanente hokverrijking ook verrijking aanwezig moet zijn dat eetbaar, kauwbaar en afbreekbaar is. Vanaf 2019 wordt er actief gecontroleerd op de aanwezigheid van de juiste hokverrijking.”

Het varken centraal

Harold: “Hokverrijking is een wezenlijk onderdeel voor alle hoofdthema’s rondom het varken; klimaat, management, water en voer. Wanneer er onrust ontstaat in de stal is het noodzakelijk om direct extra hokverrijking te verstrekken. Het is daarom verstandig om twee of drie soorten verrijking paraat te hebben. Vergelijk het maar met kinderen. Je weet niet of ze met een bal of met een pop willen spelen.” “Denk daarbij goed na over het gehele protocol dat je wilt toepassen in de stal,” vervolgt Ken. “En dat het voor eventuele medewerkers duidelijk is hoe deze toegepast dient te worden. Blijf kijken naar de dieren en zorg ervoor dat je altijd een alternatief gereed hebt, het zogeheten vangnet.”

Verrijkingsvoeders

Ons assortiment verrijkingsvoeders is inzetbaar van big tot en met vleesvarken en is goedgekeurd door het Beter Leven keurmerk. Baby Big XL is een grote korrel voor de jonge big. Ze leren eten en kauwen terwijl ze samen spelen. BigXplore wordt verstrekt rond het moment dat de kiezen doorkomen. Het is dus een soort bijtring met voedingswaarde. Wroetmix is ideaal om te gebruiken op de dichte vloer van de vleesvarkensstal en kan gebruikt worden bij alle soorten rioleringssystemen.

Samenwerking

“De samenwerking met de voerleverancier is een logische stap,” vertelt Ken. “Als je praat over hokverrijking dat eetbaar, kauwbaar en afbreekbaar is, dan zijn wij de experts. We hebben immers al jaren ervaring met Baby Big XL. Daarnaast weet je bij ons zeker dat je een veilig product inzet. Al onze verrijkingsmaterialen zijn gegarandeerd vrij van entero bacteriën.”

Voorkom extra kosten

Wageningen Universiteit heeft in 2001 onderzoek gedaan naar de kosten van ‘bijterij’. Dit is gemiddeld €7,63 per gespeende big met staartbeschadiging en €9,09 per vleesvarken. Deze extra kosten worden veroorzaakt door extra arbeid, verminderde groei en veterinaire kosten. Bovendien bestaat er de kans dat het varken wordt geweigerd in het slachthuis.

Aan de slag

Er zijn diverse mogelijkheden wat betreft hokverrijking. Niet ieder product past echter bij iedere stal. Vraag je adviseur van Coppens naar de mogelijkheden. Samen kunnen we een plan van aanpak opstellen en implementeren op jouw varkensbedrijf.

Interesse?

Bel of mail voor advies op maat of direct bestellen:

Ken Wijenberg

Adviseur Varkenshouderij

Bestel direct

Als u onderstaand formulier invult, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.
* verplichte velden

Lees meer over hokverrijking:

Hokverrijking

Coppens Contact

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden