Kees en Conny Ketelaars uit Beringe

ZeugenBiggenVleesvarkensHokverrijkingBuitendienst Varkens

Hoog energievoeders voorkomen zomerdip

Kees en Conny Ketelaars hebben een gesloten varkensbedrijf in Beringe. Ze hebben in de afgelopen periode verschillende wijzigingen doorgevoerd om de resultaten op hun bedrijf verder te verbeteren. Afgelopen zomer was hun doel om de zomerdip bij de vleesvarkens te verlagen en de groei te verbeteren ten opzichte van 2018. Daarin zijn ze zeker geslaagd!

Voeropnames monitoren

Kees: “In de zomer van 2018 hadden onze vleesvarkens een groeidip. Ze groeiden in deze periode maar liefst 50 gram per dag minder. Dit kwam onder andere doordat de dieren tijdens de warme dagen minder voer opnamen. Deze dip wilden we in 2019 voorkomen. Door het monitoren van de voeropnames, kregen we een beter inzicht en zijn we de varkens anders gaan voeren.”

“Door de inzet van hoog energie Massiefvoeders was de groei in de maanden juli tot en met september maar liefst 50 gram per dag hoger dan in dezelfde periode van 2018. Het voeren van de Massiefvoeders is een extra investering, daarom wilden we deze maar drie maanden inzetten. Maar de groei is zoveel verbeterd dat we deze nog steeds voeren,” lacht Kees. “In het derde kwartaal van 2019 was de groei zelfs 60 gram meer dan in het derde kwartaal van 2018.” Mede door het inzetten van dit voer, halverwege het jaar, is er gemiddeld over 2019 een extra groei gerealiseerd van 45 gram per dag. Om de groei te verbeteren hebben Kees en Conny echter nog meer acties ondernomen:

PIA onder controle

“Ons bedrijf was altijd al gevoelig voor PIA,” vertelt Kees. “Om dit onder controle te krijgen, zijn we drie jaar geleden begonnen met vaccineren en hebben we een bedrijfsspecifiek voer ingezet. Halverwege 2018 zijn we weer gestopt met vaccineren en tot nu toe hebben we PIA onder controle. Zodra het nodig is, gaan we meteen weer vaccineren.”

Waterkwaliteit sterk verbetert

Conny: “In november 2018 hebben we de waterkwaliteit verbeterd. Door de installatie van een watersysteem wordt het grondwater voortaan gezuiverd met zouten. Hierbij worden mineralen omgezet in chloor, zodat het drinkwater en de leidingen worden ontsmet. De leidingen zijn nu schoon en in het water worden geen kiemen en entero’s meer aangetoond. Dat was voorheen helaas niet altijd het geval. Het is een dure investering, maar doordat de gezondheid en de resultaten zijn verbeterd hebben we er zeker geen spijt van.”

Spenen op vier weken

“Om de resultaten in de vleesvarkensstal te verbeteren, hebben we ook verschillende zaken gewijzigd bij de zeugen,” vertelt Kees. “Zo zijn we gestart met een tien dagen systeem. We spenen sinds juli de biggen op een leeftijd van vier, in plaats van drie weken. Hiervan beginnen we nu het eff ect te zien. We krijgen stabielere, meer uniforme groepen biggen. We hebben minder dagen nodig om een vleesvarken af te leveren.”

Doel

“Ons doel is om meer biggen per zeug te spenen. We willen van 30,5 biggen naar 32 biggen per zeug per jaar. Bij de vleesvarkens is ons doel om een gemiddelde groei van 950 gram te behalen. Het gemiddelde is nu 911 gram. We zijn dus op de goede weg!” besluiten Kees en Conny.

Interesse in onze hoog energie Massiefvoeders?

Heb je interesse in de mogelijkheden van onze hoog energie Massiefvoeders? Neem dan contact op met:

Elke Hermans

Adviseur Varkenshouderij

Peter van Hugten

Adviseur Varkenshouderij

Bedrijfsreportages varkensklanten

Lees de bedrijfsreportages welke we in de afgelopen periode hebben gemaakt van enkele van onze klanten. Ze nemen je mee in hun bedrijf en vertellen over hun ervaringen en manier van werken.

Willem Jan de Wit, Vessem

Frits en Joanne Otten, Rijkevoort

Wim van Rooij, Venhorst

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden