Arbeidsvriendelijk, tijdsbesparend en minder uitval

Tevreden medewerkers

ZeugenBiggenVleesvarkensHokverrijkingBuitendienst Varkens

Veelzijdige multi-biggenbehandelwagen

Varkenshouder Henk Alders uit Ysselsteyn ontwikkelde, samen met zijn medewerkers, een multi-biggenbehandelwagen voor zijn bedrijf. Deze behandelwagen is arbeidsvriendelijk én verlaagt het uitvalpercentage van zijn biggen. Henk heeft inmiddels een half jaar ervaring met zijn multi-biggenbehandelwagen. Hij is er, net als zijn medewerkers en stagiaires, erg tevreden over.

Doordat het bedrijf veel levend geboren biggen heeft, zochten Henk en zijn medewerkers naar een nieuwe manier om makkelijk tandjes te kunnen slijpen. Daarnaast was het aantal navelbreuken te hoog. Om dit aan te pakken wilden ze beginnen met het ontsmetten van navels en het knippen van de navelslierten om te voorkomen dat het navelvlies scheurt. Hierdoor is het idee van deze multi-biggenbehandelwagen ontstaan. Reintjes Techniek heeft er een werktekening van gemaakt en heeft de wagen in productie genomen.

Investering terug door minder uitval

Het percentage slachtbiggen door navelbreuken is met 1 à 2% gedaald. Dit betekent op jaarbasis een vermindering van 400 à 500 slachtbiggen. En dat is de moeite waard op een bedrijf met 850 zeugen. De investering hebben ze hierdoor snel terugverdiend. Op de biggenbehandelwagen passen, door een wisselframe, verschillende units. Met een unit wegen ze op dag 1 de biggen, slijpen ze de tandjes en knippen en ontsmetten ze de navels. De kleine biggen dienen ze Pig Pusher toe. Op dag 4 gebruiken ze de andere unit voor couperen, oormerken, ijzer toedienen, castreren en enten.

Relaxed werken

Op de behandelwagen zitten twee makkelijke in hoogte verstelbare stoelen. Zittend werken is minder belastend voor de rug en het werkt relaxed. Dat is fi jn als je 40 à 50 tomen per week moet behandelen. Bovendien wordt er tijd bespaard door deze manier van werken.

Meer informatie

Bekijk onderstaand fimpje over de werking van de multi-biggenbehandelwagen. Wilt u meer informatie over deze wagen, klik dan hier, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Informatie video

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden