Zo veel mogelijk kwaliteitsbiggen

Koen en Charlotte Wouters

ZeugenBiggenVleesvarkensHokverrijkingBuitendienst Varkens

Weer eigenwijs geweest tijdens bouw biggenstal

Zeugenhouders Koen en Charlotte Wouters uit Bergeijk hebben de innovatieprijs ‘Varkens gezonder produceren’ gewonnen tijdens het symposium Hogere Varkensgezondheid. Volgens de jury zijn ze voorlopers onder de zeugenhouders met veel aandacht voor hoge diergezondheid en dierenwelzijn. Ze zijn innovatief en hebben een eigen systeem ontwikkeld voor vrijlopende kraamzeugen vanaf een week na de geboorte van de biggen,” aldus de jury.

Koen en Charlotte werken inmiddels drie jaar met de nieuwe kraamhokken. Hun ervaringen hiermee kunt u lezen in het artikel "Ervaringen met innovatieve kraamstal". In januari 2016 hebben ze een nieuwe biggenstal in gebruik genomen. “Ook met het bouwen van deze stal zijn we weer eigenwijs geweest,” lacht Koen.

Biggenstal met plateaus “Voorheen besteedden we de opfok van de biggen gedeeltelijk uit. Omdat we dit graag in eigen beheer wilden doen, hebben we een nieuwe biggenstal gebouwd,” vertelt Koen. “Doordat de  oppervlaktes in de vergunning te klein waren, hebben we plateaus in de stal aangebracht. Hierdoor kunnen we meer biggen houden op dezelfde vierkante meters staloppervlakte. Een bijkomend voordeel was dat de  bouwkosten per big lager werden, zodat we met hetzelfde budget de stal iets luxer konden bouwen.”

Stal met goede basis

Charlotte: “Het uitgangspunt was een biggenstal met een goed klimaat, goed voer en goed water. Om een goed klimaat te creëren hebben we gekozen voor luchtconditionering in de luchtinlaat, plafondventilatie en een  betonnen bolle vloer met een combinatie van vloerverwarming en -koeling. De warmte is afkomstig uit de luchtwasser en we koelen met grondwater. We denken met de vloerkoeling de voeropname en daarmee het resultaat te  kunnen sturen in de zomer. We hebben verder gekozen voor ondiepe putten, zodat de mest zo snel mogelijk de stal uit is. Dit komt de luchtkwaliteit en het klimaat ten goede. Om op maat te kunnen voeren hebben we de computergestuurde droogvoerinstallatie van de kraamstal doorgetrokken naar de biggenstal. We kunnen hierdoor schakelen tussen verschillende voeders en tegelijkertijd meerdere voeders voeren.”

“Wat het water betreft, heb ik te vaak ervaren hoe het níet moet,” vult Koen aan. “Daarom hebben we een rondpompsysteem met hoge druk aangelegd. Hierdoor kan het water niet teruglopen in de leiding en komt er
geen lucht in. Om inzicht te houden in het waterverbruik monitoren we dit automatisch.”

Een andere innovatieve toepassing is dat de stalmuren gemaakt zijn van tien centimeter dikke kunststof wanden die gedeeltelijk zijn volgestort met beton voor de sterkte. Het rooster is met pinnen in deze wand bevestigd, zodat de mest met het schoonspuiten naar beneden valt. Dit werkt hygiënisch en makkelijk.

100 biggen per groep

“We hebben grote groepen van 100 biggen,” vervolgt Charlotte. “Dit vergt natuurlijk een andere manier van werken en het controleren is wat moeilijker. Daar hebben we aan moeten wennen. In iedere groep zit een plateau met twee loopbruggen. We hebben nauwelijks rangordegevechten in de stal, omdat een big weg kan lopen als het nodig is.” Koen: “We hebben gekozen voor ronde feeders met veel vreetplekken. Het idee hierachter is ‘zien eten doet eten’. Helaas is de dosering ten opzichte van de opname in de eerste weken van de ronde nog niet optimaal. Daar stoeien we nog mee.”

Zo veel mogelijk kwaliteitsbiggen

“Ons doel is om ieder jaar hetzelfde aantal biggen te leveren met minder zeugen. Maar dan wel zo veel mogelijk goede kwaliteitsbiggen. Om dit te bereiken blijven we onze stallen en manier van werken optimaliseren,” besluit het enthousiaste stel.

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden