Wintertips
van onze varkensexperts!

Brr... het wordt weer koud buiten

ZeugenBiggenVleesvarkensHokverrijkingBuitendienst Varkens

Wintertips varkenshouderij

Het winterseizoen is aangebroken. De kans op kou, tocht en een verminderde weerstand bij de dieren is in deze periode aanwezig. Door te anticiperen op het buitenklimaat en de weersomstandigheden voorkomt u zowel terugval in dierprestaties als reparatiewerkzaamheden.

Voercurve zeugen

Omdat de onderhoudsbehoefte van zeugen in koude periodes toeneemt, is het raadzaam om samen met uw voorlichter de voercurves te checken en de wegers te ijken, zodat de zeugen zeker niet tekort komen. Daarnaast kunt u de hoeveelheid extra voergift beperken door de staltemperatuur en ventilatie nauwkeurig in te stellen en in de gaten te houden. Wanneer deze constant blijven, hoeft de zeug zelf minder te reguleren, en kan ze haar energie aan haar biggen blijven spenderen.

Biggen

Ook in de kraamstal en bij de gespeende biggen is extra aandacht voor het klimaat nodig. Houdt zowel de temperatuur in de kraamafdeling als in de lignesten van de biggen goed op niveau; In het biggennest moet het continu 35 graden zijn. Jonge biggen die te snel afkoelen nemen minder biest op, met alle gevolgen van dien. Ook pas gespeende biggen hebben behoefte aan voldoende warmte om de speendip zoveel mogelijk te beperken. Zorg dat er voldoende water in de ketel zit, zodat de vloerverwarming overal goed functioneert.

Brijvoerbedrijven

Bij vorst is de kans op bevriezing van brijvoerleidingen aanwezig. Loop alle leidingen na en isoleer daar waar nodig is. Vooral de delen in de stal waar geen dieren liggen en de buitenleidingen zijn extra gevoelig voor bevriezing. Isoleren kan op verschillende manieren; het hoeft niet veel te kosten, maar u bespaart zichzelf wel een hoop ellende.

Vleesvarkens

Verklein bij de vleesvarkensafdelingen de luchtinlaat of maak deze dicht. Houdt wel in de gaten, dat er voldoende geventileerd wordt, in verband met de luchtvochtigheid en het CO2- en ammoniakgehalte. Zorg dat de afdelingen weer goed droog en op temperatuur zijn, voordat er nieuwe dieren in komen. Door het schoonspuiten koelt het beton erg af. Stel de bandbreedte van de neutrale zone en de temperaturen allemaal in op winterstand. Kijk de verwarming na en voorkom stilstand hiervan. Voorkom tocht bij het transport van (natte) dieren om longproblemen te voorkomen.

Voorkom klauwproblemen

Door de kou buiten en de warmte binnen is de kans op vochtige hokken groter. Hierdoor kunnen klauwproblemen ontstaan. Zorg daarom voor een kalkbak in het voerstation en schenk voldoende aandacht aan controle en verzorging van beenwerk en klauwen.

Meer wintertips?

Wilt u nog meer wintertips? Neem dan contact op met onze experts.

 

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden