Optimaliseren technische en financiële resultaten

ZeugenBiggenVleesvarkensHokverrijkingBuitendienst Varkens

17.000 vleesvarkens geanalyseerd

‘Meten is weten.’ Dit oude gezegde is nog altijd actueel en gaat ook zeker op in de varkenshouderij. Wij verzamelen, monitoren en analyseren, samen met de varkenshouder, zoveel mogelijk data. Met deze data optimaliseren we de technische en financiële resultaten van het varkensbedrijf.

Voordelen

Het verzamelen en verwerken van informatie kost veel tijd en energie. Maar het levert ook veel op. Hoe beter je weet wat er in je stal gebeurt, hoe beter je kunt sturen. Je krijgt inzicht aan welke touwtjes je moet trekken om een beter resultaat te behalen. Anders blijf je werken op je gevoel. Door de verzamelde data wordt bovendien duidelijk of een gekozen strategie werkt. Daarnaast kun je tussentijds bijsturen als dat nodig is en weet je waardoor pieken en dalen in de resultaten worden veroorzaakt.

Lange termijn

Als je wilt weten wat het effect is van een verandering in je bedrijfsvoering, dan kun je een weegproef doen. Door voor, tijdens en na een verandering in voerstrategie, ras of management de dieren te wegen, kun je op basis van de verzamelde informatie een weloverwogen keuze maken. Met behulp van trendlijnen in je verwerkingsprogramma kun je zien wat het effect van een wijziging in je bedrijfsvoering is op de resultaten.

17.000 vleesvarkens geanalyseerd

Bij een van onze varkensklanten hebben we in de afgelopen vijf jaren extreem veel data verzameld. Het is een gesloten varkensbedrijf met een eigen aanfok York zeugen kernlijn. De varkenshouder is in deze periode van de Topigs 20 overgestapt op de L lijn van Topigs voor de productie van TN70 zeugen. Hij wil precies weten wat er op zijn bedrijf gebeurt en was, net als wij, benieuwd naar de effecten op de resultaten bij de vleesvarkens. Beide groepen vleesvarkens hebben we daarom nauw gevolgd om een goed vergelijk te hebben. In totaal hebben we meer dan 17.000 vleesvarkens gevolgd en is van iedere afdeling de groei, voederconversie, het vleespercentage, de spier- en spekdikte vastgelegd. De omstandigheden waren voor beide groepen hetzelfde. In deze periode zijn er geen grote management veranderingen doorgevoerd.

Verbetering resultaat

In iedere ronde van circa vier maanden werd 17% van de zeugen vervangen. Zoals je in grafiek 1 kunt zien, werd het aandeel TN70 vleesvarkens steeds groter. Verder kun je zien dat de groei in de trendlijn van 850 gram naar ruim 918 gram per dag is gestegen. In deze periode is ook de spekdikte afgenomen en steeg het vleespercentage. De voederconversie is gedaald van 2.5 naar 2.32 (zie grafiek 2 en 3).

Waardevolle informatie

Ook voor Topigs bevat de grote hoeveelheid data van dit bedrijf waardevolle informatie. Ze gebruiken deze informatie dan ook wereldwijd in presentaties én ze hebben er onder andere economische berekeningen mee gemaakt. Hiermee kunnen varkenshouders zien wat de economische voordelen zijn als ze kiezen voor een afzetconcept bij een bepaalde slachterij in combinatie met een zeugen- en berenlijnkeuze.

Helicopterview

Door veel informatie te verzamelen en te analyseren krijg je een helicopterview van je bedrijf. Dit helpt bij het bepalen van je strategie. Wil je voortaan ook op basis van verzamelde informatie weloverwogen keuzes maken? Of wil je eens sparren wat data analyse voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met onze buitendienst via +31 (0) 492 – 53 16 00 of info@coppens.nl.

Onze buitendienst wil graag met u sparren over het verzamelen en analyseren van gegevens om uw resultaten te verbeteren.

Sander Arts

Adviseur Varkenshouderij

Eddy de Wit

Adviseur Varkenshouderij

Marcel van Zeeland

Adviseur Varkenshouderij (Specialist Bedrijfsontwikkeling)

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden