Vleesvarkenshouder Ad van den Borne

ZeugenBiggenVleesvarkensHokverrijkingBuitendienst Varkens

Veel zelf regelen bespaart kosten

“34 jaar geleden ben ik mijn bedrijf gestart met 120 zeugen en 600 vleesvarkens”, vertelt Ad van den Borne uit Reusel. “Op dit moment heb ik een bedrijf met 7100 vleesvarkens en bewerk ik 120 ha akkerbouwland. Er is dus veel veranderd in deze periode.”

2000 ton CCM

“Toen ik in 2000 stopte met het houden van zeugen, ben ik met de akkerbouwtak begonnen. 60 tot 70 ha is voor de productie van CCM dat al ruim tien jaar een belangrijk onderdeel is van het rantsoen voor mijn vleesvarkens. Het is een betrouwbaar product dat eigenlijk altijd goed rekent. Afgelopen jaar hebben we zo’n 2000 ton gemalen en ingekuild. Daarnaast heb ik nog 1600 ton CCM voor andere varkenshouders gemalen.”

Brijvoerrantsoen

“Naast de 32% CCM bestaat het rantsoen uit aardappelstoomschillen, Bergapro en DB Blend. Dit wordt aangevuld met granenmix en de voeders van Coppens. Het rantsoen varieert natuurlijk altijd iets door de beschikbaarheid en de gehaltes van de producten. Daarom berekent diernutritionist Wouter Janssen regelmatig de recepturen van de rantsoenen.”

Andere fokker

“Onlangs ben ik overgestapt naar een andere fokker die Deense Duroc borgen en gelten levert. Eerst ontving ik van twee verschillende fokkers de biggen en was ik altijd aan het passen en meten met de verschillende leeftijden. Het werkt een stuk makkelijker nu ik de brijvoercircuits van alle stallen op volgorde kan zetten. Ik hoop dat door deze veranderingen de groei en dus de technische resultaten nog verder verbeterd kunnen worden.”

Veel zelf regelen bespaart kosten

“Ik vind het belangrijk dat de dieren gezond zijn, dan draait het goed. De uitval op mijn bedrijf is momenteel 1%. Maar ook de voerwinst is belangrijk. Ik wil graag 130% draaien ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Daarnaast wil ik de kosten zo laag mogelijk houden. Dit kan door veel zelf te doen. Maar ook door mest te scheiden en door het afzetten van mest op mijn eigen grond in België.”

Structuur en hygiënisch werken

“Ik maak iedere ochtend dezelfde ronde op mijn bedrijf. Als er iets is met de varkens dan behandel ik ze direct en laat ik het niet tot de avond liggen. Dat geldt ook voor kapotte onderdelen of als ik bijvoorbeeld merk dat de ventilatie niet optimaal werkt. Ik controleer ook standaard iedere dag de luchtwasser. Voor het behoud en de hygiëne heb ik afgelopen jaar alle roosters gecoat. Daarnaast heb ik er een reinigingstank bij geplaatst zodat ik iedere voerbeurt 120% mijn brijvoerinstallatie kan reinigen. Omdat je nooit volledig kunt vertrouwen op de automatische reiniging van de brijvoertank, spuit ik deze iedere week zelf ook nog een keer schoon.”

Toekomstplannen

“Ik weet nog niet hoe het in de toekomst allemaal gaat lopen. Ik denk er regelmatig over na. Wat wil en kan ik? Ga ik wel of niet gebruik maken van de vergunning voor 3000 extra vleesvarkens die ik nog heb liggen? Kan ik deze investering terugverdienen? Mijn kinderen zijn nog te jong om te weten of ze later iets met het bedrijf willen gaan doen.”

Veranderingen

“Er is in ieder geval veel veranderd op mijn bedrijf door de jaren heen,” besluit Ad. “In het begin was het best veel om 80 vleesvarkens te leveren. Nu stelt het niks voor om wekelijks 450 vleesvarkens te laden. Mijn stallen zijn er gewoon beter op ingericht. Eerst zat ik de hele dag in de stal, maar nu ben ik veel meer tijd kwijt met regelen. 

Wat wel altijd hetzelfde is gebleven, is mijn voerleverancier. Waarom zou je overstappen als je vertrouwen hebt in de mensen die er werken. Als je resultaten goed zijn en ze zitten er scherp op, dan heb ik geen reden om te gaan.”

Ken Wijenberg

Adviseur Varkenshouderij

Wouter Janssen

Diernutritionist Varkens

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden