ZeugenBiggenVleesvarkensHokverrijkingBuitendienst Varkens

Beslismomenten voor de dracht

Wij adviseren onze zeugenklanten om al tijdens de lactatie te bepalen welk voerschema een zeug tijdens de dracht gaat krijgen.

De reden hiervoor is, dat je in de kraamstal een beter beeld hebt van de zeugen. Dan liggen de biggen er immers nog bij. Je ziet wat er gebeurd is met een zeug na het werpen.

Om het juiste voerschema te kiezen voor een zeug, bepaalt u eerst de conditie van de zeug en noteert u het aantal gespeende biggen. Als een zeug bijvoorbeeld vijftien biggen heeft gespeend, krijgt ze later in de dracht een hoog productief voerschema. Als de zeug aan de ranke kant is, zetten we haar tijdens de dracht op het schema voor magere zeugen.

Zo bekijken we iedere zeug individueel om te bepalen in welk schema ze past tijdens de dracht.

Een groep varkenshouders werkt met een kleurensysteem, zodat het voor iedereen in stal meteen duidelijk is welk voerschema bij de individuele zeug hoort. In de kraamstal krijgen ze bijvoorbeeld de kleur rood om aan te geven dat de zeug mager is. Een blauwe kleur krijgen de zeugen die ruim zijn en groen is voor hoog productieve zeugen. Normale zeugen krijgen geen specifieke kleur.

De zeugen kunnen dan in groepjes met dezelfde kleur in de dekstal bij elkaar gezet worden. De zeugen met hetzelfde voerschema staan dan bij elkaar in de stal.

Het voordeel is, dat je in de dekstal niet meer hoeft te beslissen volgens welke conditieschema de zeugen moeten worden de gevoerd tijdens de dracht.

Interesse in onze aanpak?

Wilt u eens meer horen over deze aanpak? Neem dan contact met een van onze adviseurs. Ze leggen u graag uit wat de voordelen hiervan zijn voor uw bedrijf.

Peter van Hugten

Adviseur Varkenshouderij

Ken Wijenberg

Adviseur Varkenshouderij

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden