Positief effect op werpproces en vitaliteit van biggen

ZeugenBiggenVleesvarkensHokverrijkingBuitendienst Varkens

Transitievoer zorgt voor een fitte zeug

Met het Inno-Feed zeugenvoerprogramma biedt Coppens een totaalpakket voor zeugen. Het omvat een uitgebreid assortiment van voeders en maatwerkadvies in de stal. Samen met jou kijken naar het totaalplaatje. Daarin spelen naast voeradvies onder andere ook verlegstrategie en de conditie van de zeugen een rol. Het programma is erop gericht om een zo goed mogelijk resultaat en het beste rendement voor jouw bedrijf te behalen. Hier ontact besteden we aandacht aan één van de voeders uit het Inno-Feed zeugenvoerprogramma; het transitievoer.

Transitievoer

In de periode rond het werpen kan veel gedaan worden om de zeug fit te houden, zodat er vitale biggen geboren worden. Tijdens de transitieperiode (zeven dagen voor het werpen tot drie dagen na het werpen) verandert er veel voor de zeug. Dit zorgt voor stress, waardoor de zeug extra kwetsbaar is. Omdat ze in een negatieve energiebalans raakt, is het belangrijk om de stofwisseling in deze fase extra te ondersteunen. Door inzet van het juiste voer, blijft de voeropname optimaal in deze overgangsperiode. Het transitievoer zorgt voor een fitte zeug wat uiteindelijk een positief effect heeft op het werpproces en de vitaliteit van de geworpen biggen.

Samenstelling

Transitievoer zit qua samenstelling tussen het dracht en het lactovoer in. Waar het drachtvoer vezelrijk en laaggeconcentreerd is, is het lactovoer juist vezelarm en hoog geconcentreerd. De verandering van voer vraagt extra aandacht, omdat het vaak lijdt tot constipatie. Doordat grondstoffen en nutriënten in het transitievoer goed aansluiten op het drachtvoer, wordt de overgang makkelijker gemaakt en worden gezondheidsproblemen voorkomen. Daarnaast bevat het transitievoer onder andere probiotica voor een goede darmwerking en extra nutriënten die helpen om de bigvitaliteit te verbeteren. Via de OFR (opticare ferment raap) en de toegevoegde insectenolie sturen we de microbiota van de zeug en daarmee ook indirect de microbiota van de big. Op deze manier enten we de big met de goede bacteriën tijdens de dracht, zelfs al voordat de big biest opneemt.

Kreelstructuur

Het voer heeft een bijzondere structuur die we ‘kreel’ noemen. Het is een combinatie tussen kruimels en meel. Het wordt volgens een uniek Inno-Feed procedé gemaakt; het meel waaraan probiotica is toegevoegd, wordt niet verhit, de kruimels wel. De unieke consistentie draagt bij aan het verbeteren van het vreetgedrag van de zeug.

Meer weten?

Voor een advies op maat kun je contact opnemen met varkensadviseur Elke Hermans (06-55761087).Samen met jou bekijkt ze graag de mogelijkheden voor in jouw bedrijf.

Elke Hermans

Adviseur Varkenshouderij

Peter van Hugten

Adviseur Varkenshouderij

Ken Wijenberg

Adviseur Varkenshouderij

Eddy de Wit

Adviseur Varkenshouderij

Marcel van Zeeland

Adviseur Varkenshouderij (Specialist Bedrijfsontwikkeling)

Sander Arts

Adviseur Varkenshouderij

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden