Zeugen blijven in conditie met zomervoeders

ZeugenBiggenVleesvarkensHokverrijkingBuitendienst Varkens

Zeugen blijven optimaal presteren met zomervoeders

Zeugen zijn de ware atleten in de stal en leveren continu topprestaties. Zodra de temperatuur boven de twintig graden uitkomt, zit een zeug niet meer in haar comfortzone en kost het energie om haar lichaamstemperatuur constant te houden. Dit kan gevolgen hebben voor de voeropname en de conditie. Een zomerdip door hittestress is te voorkomen door het juiste management. Aanpassingen in het voer kunnen hierbij helpen.

Prestaties zeugen dalen door hogere temperatuur

De thermo neutrale zone voor drachtige en lacterende zeugen ligt tussen de 16-22 °C. Als de temperatuur in de zeugenstal oploopt tot boven de 25 °C, kan dit leiden tot een lagere voeropname, een verlaagde melkproductie, verlies van lichaamsgewicht, een lager speengewicht en verminderde reproductieve prestaties.

Unieke zomervoeders

Om hittestress bij zeugen te voorkomen maken onze klanten gebruik van twee unieke zomervoeders; de Inno Dracht E Sole en de Inno Lac Sole. Beide voeders hebben zich in de afgelopen jaren bewezen. Door de grondstofkeuzes en het toevoegen van een hittestress-mix zorgen we ervoor dat de zeugen minder interne warmte produceren. Daarnaast is het lacto zeugenvoer geconcentreerder waardoor een zeug minder voer hoeft op te nemen. In combinatie met de juiste management maatregelen blijven de zeugen optimaal presteren.

Zeugen blijven vreten

Door het verstrekken van het zomervoer, in combinatie met de juiste voercurve blijven de zeugen vreten. Hierdoor bespaar je jezelf onnodig werk, omdat er minder voerbakken leeggeschept hoeven te worden.

Zeugen blijven in conditie

De zomervoeders zorgen ervoor dat de zeugen beter in conditie blijven. Het afbigpercentage en het aantal geboren biggen blijven daardoor beter op niveau. De zeugen blijven op gewicht en hebben minder last van een zomerdip. Zodra de R uit de maand is, kunnen de zomervoeders worden ingezet. In de maand september kan er, op basis van de weersvoorspellingen, bekeken worden wanneer de zomervoeders weer omgezet kunnen worden naar een standaard zeugenvoer.

Koelsystemen voor varkensstallen

Tijdens de warme zomerdagen is het belangrijk om het klimaat in de stal optimaal te houden voor de varkens. Te hoge temperaturen hebben een negatieve invloed op de prestaties en het welzijn van de dieren. Het koelen van varkensstallen zorgt ervoor dat het klimaat verbeterd tijdens warme dagen. Ondanks het feit dat het vaak slechts enkele weken per jaar echt warm is, mogen we de negatieve gevolgen van hitte niet onderschatten. Wij hebben de werking en voor- en nadelen van de verschillende koelsystemen op een rijtje gezet.

Koelsystemen varkensstallen

 

Checklist: Voorkom een zomerdip

Onze varkensadviseurs hebben verschillende tips op een rijtje gezet om een zomerdip bij zeugen te voorkomen.

Voorkom een zomerdip


Advies op maat

In alle gevallen geldt, dat het voorkomen van hittestress, maatwerk op bedrijfsniveau is. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden op jouw bedrijf. Interesse? Neem contact op met een van onze adviseurs:

Elke Hermans

Adviseur Varkenshouderij

Peter van Hugten

Adviseur Varkenshouderij

Ken Wijenberg

Adviseur Varkenshouderij

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden