Voorkom een zomerdip met onze zeugen zomervoeders

ZeugenBiggenVleesvarkensHokverrijkingBuitendienst Varkens

Zomervoeders zeugen

Voorkom hittestress bij uw zeugen

Zeugen zijn de ware atleten in de stal en leveren continu topprestaties. Zodra de temperatuur boven de 20 graden uitkomt, zit de zeug niet meer in haar comfortzone en kost het haar energie om de lichaamstemperatuur constant te houden. Dit kan gevolgen hebben op de voeropname en conditie van de zeugen. Een zomerdip door hittestress is te voorkomen door het juiste management én door aanpassingen in het voer.

Prestaties zeugen dalen door hogere temperatuur

De thermo neutrale zone voor drachtige en lacterende zeugen ligt tussen de 16-22 °C. Als de temperatuur in de zeugenstal oploopt tot boven de 25 °C, kan dit leiden tot een lagere voeropname, een verlaagde melkproductie, verlies van lichaamsgewicht, een lager speengewicht en verminderde reproductieve prestaties.

Unieke zomervoeders

Om hittestress bij zeugen te voorkomen kunnen varkenshouders gebuik maken van twee unieke zomervoeders. De Inno Dracht E Sole en de Inno Lac Sole hebben zich in de afgelopen jaren zeker bewezen. Door de grondstofkeuzes en het toevoegen van een hittestress-mix zorgen we ervoor dat de zeugen minder interne warmte produceren. Daarnaast is het lacto zeugenvoer geconcentreerder waardoor een zeug minder voer hoeft op te nemen. In combinatie met de juiste management maatregelen blijven de zeugen optimaal presteren.

Zeugen blijven vreten

Door het verstrekken van het zomervoer, blijven de zeugen vreten. Je kunt overwegen of het wenselijk is om het voerschema aan te passen naar een hogere of lagere curve. Doordat de zeugen de voerbakken helemaal leeg maken, hoeven ze niet leeggeschept te worden. Hierdoor bespaar je jezelf onnodig werk.

Zeugen blijven in conditie

De zomervoeders zorgen ervoor dat de zeugen beter in conditie blijven. Hierdoor blijft het afbigpercentage en het aantal geboren biggen op niveau. De zeugen blijven op gewicht en hebben minder last van een zomerdip. Zodra de R uit de maand is, kunnen de zomervoeders worden ingezet. In de maand september kan er, op basis van de weersvoorspellingen, bekeken worden wanneer de zomervoeders weer omgezet kunnen worden naar een standaard zeugenvoer. Begin tijdig met het inzetten van zomervoeders want voor je het weet stijgt de buitentemperatuur.

Ook interesse in onze zomervoeders?

Neem dan contact met een van onze adviseurs op.

Of vul onderstaand formulier even in, dan nemen wij contact met u op.

Elke Hermans

Adviseur Varkenshouderij

Peter van Hugten

Adviseur Varkenshouderij

Ken Wijenberg

Adviseur Varkenshouderij
 
* verplichte velden

Tevreden klant: ‘Vorig jaar is de zomerdip
minder geweest. Ik ga dit jaar de
zomervoeders weer gewoon inzetten.’

 

 

Zomertips

Naast de aanpassingen in het voer hebben we ook nog verschillende management tips waarmee een zomerdip bij zeugen voorkomen kan worden.

Zomertips

U kunt ook contact opnemen met een van onze adviseurs. Klik hier voor de contactgegevens.

 

 


 

Wij helpen graag

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat hieronder dan uw gegevens achter:

* verplichte velden